EU praat over extra sancties Rusland

De tegenstellingen in de Oekraïense crisis spitsen zich toe. De EU zint op nieuwe sancties en Oekraïne schurkt dichter tegen de NAVO aan.

None
Foto Reuters

De Europese Unie beraadt zich op nieuwe sancties tegen Rusland nu de bewijzen toenemen dat Moskou separatistische opstandelingen in Oost-Oekraïne actief steunt. Zowel Duitsland als Frankrijk sprak vrijdag voor het eerst van een Russische „interventie” in het gebied.

EU-ministers van Buitenlandse Zaken spraken in Milaan intussen over hardere maatregelen tegen Moskou, aan de vooravond van een top van Europese regeringsleiders dit weekend in Brussel. Het zou gaan om zwaardere economische sancties tegen oligarchen en tegen de Russische financiële sector. Tot nu toe gelden beperkte economische sancties tegen enkele banken, een exportverbod van militaire technologie en maatregelen tegen individuele Russische regeringsfunctionarissen.

De ministers lieten concrete besluiten over aan de regeringsleiders. Er bestaat bij sommige landen twijfel aan de sancties. „Ze zijn tot dusver een mislukking gebleken”, zei de Belgische minister Didier Reynders.

Zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier waarschuwde dat het conflict „onbeheersbaar” kan raken nu een „directe confrontatie” tussen Russische en Oekraïense strijders dreigt.

Terwijl de pro-Russische rebellen oprukken in Oekraïne – volgens de NAVO met hulp van Russische militairen – doet Kiev een steeds nadrukkelijker beroep op het Atlantisch bondgenootschap. Komende week komen NAVO-regeringsleiders bijeen in Wales. Vrijdag heropende de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek de discussie over NAVO-lidmaatschap van zijn land. Hij zei dat hij de niet-gebonden status van Oekraïne wil beëindigen om „de weg in te slaan richting NAVO-lidmaatschap”. De secretaris-generaal van de NAVO, de Deen Anders Fogh Rasmussen, liet de mogelijkheid van Oekraïense toetreding vrijdag open. Maar premier Rutte (VVD) zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie: „Toetreden tot de NAVO draagt nu niet bij aan een oplossing”.

Eerder riep de Oekraïense vertegenwoordiger bij de NAVO het bondgenootschap op om wapens te leveren aan zijn land. De Roemeense president Traian Basescu sprak zich vrijdag uit voor wapenleveranties. Hij noemde het een „illusie” te denken dat Oekraïne het alleen tegen Rusland kan opnemen.

De Russische president Vladimir Poetin gooide gisteren olie op het vuur door in een toespraak tot jongeren in een zomerkamp bij Moskou te verklaren dat de Oekraïense strijd tegen pro-Russische milities hem deed denken aan de Duitse inval in de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Rusland is bepaald niet betrokken bij welke grootschalige conflicten dan ook”, zei hij. „De partners van Rusland moeten goed begrijpen dat er met ons niet valt te rotzooien”, hield Poetin zijn gehoor voor. „Ik wil u eraan herinneren dat Rusland een van de vooraanstaande nucleaire mogendheden is.”

Het Internationaal Monetair Fonds keurde gisteren de uitbetaling aan Oekraïne goed van 1,4 miljard dollar, een deel van een lening van 17 miljard dollar die het IMF aan Kiev beschikbaar heeft gesteld. Het IMF zei dat de risico’s die aan het steunprogramma verbonden zijn „hoog” blijven door het gewapende conflict in Oost-Oekraïne en gezien de moeizame hervormingen die het IMF van Kiev eist.