Economen weer enthousiast over India

Premier Modi van India heeft een vliegende start gemaakt. Het economisch optimisme is terug. „Zijn visie roept enthousiasme op.”

None
Foto Reuters

Narendra Modi, Indiaas nieuwe premier heeft zijn eerste honderd dagen er bijna opzitten. Het is nog te vroeg om hem te beoordelen op zijn economische beleid, zeggen experts. Maar één ding is zeker: het optimisme is terug in India.

„Het gaat weer beter met de Indiase economie”, zegt Sunil Sinha, directeur en leidend econoom van India Ratings, een gerenommeerd bureau gelieerd aan Fitch Group, in zijn kantoor met spiegelglazen aan een van Delhi’s drukke ringwegen.

Gisteren werd bekend dat de Indiase economie in het tweede kwartaal, waarin Modi twee maanden regeerde, met 5,7 procent groeide. Dat is 1,1 procentpunt meer dan in het eerste kwartaal en het hoogste cijfer in tweeënhalf jaar. „Het optimisme is terug”, zegt Sinha. „Alle parameters wijzen op een robuust herstel.”

De BSE Sensex, de index van Mumbai’s aandelenbeurs, heeft een recordhoogte bereikt. Sinds de beëdiging van premier Modi eind mei, steeg de beursindex met 7,6 procent,

„Modi heeft niet alleen de capaciteit om de Indiase renaissance te leiden, maar ook om de katalysator te zijn van een nieuw, economisch sterk Zuid-Azië en om een machtsblok te creëren dat uiteindelijk zelfs het Midden-Oosten zou kunnen omvatten”, verkondigde de populaire Indiaas-Amerikaanse consultant Ram Charan in Indiaas belangrijkste financiële krant, The Economic Times.

De krant publiceerde donderdag een grote peiling onder vijftig bestuursvoorzitters van Indiaas grootste bedrijven. 74 procent ziet de vraag naar hun producten toenemen; 80 procent heeft investeringen gepland en 66 procent neemt weer personeel aan. De topmannen verwachten dat de Indiase economie de komende drie jaar tussen 6 en 8 procent zal groeien. De afgelopen twee jaar kwam de groei niet boven de 5 procent.

Er heerst vooral enthousiasme over maatregelen om de bureaucratie aan te pakken. Modi begon vorige maand met de oekaze aan alle ministeries dat ambtenaren vanaf 9 uur ’s ochtends aan het werk moeten zijn. Vervolgens verhoogde hij het tempo voor het verstrekken van vergunningen voor grote infrastructurele projecten.

‘Kom produceren in India’

Ook zijn nationale toespraak op 15 augustus, India’s onafhankelijkheidsdag, werd met groot enthousiasme ontvangen. Daarin zette Modi een streep door de Planningscommissie – een overblijfsel uit de dagen dat de Indiase economie potdicht zat.

Verder verkondigde hij opnieuw zijn streven om Indiaas maakindustrie te stimuleren en het land tot dé productiehub van Azië te maken. Daarmee wil hij China (met zijn vijf keer grotere economie) naar de kroon steken. „Kom produceren in India”, riep hij alle ondernemers ter wereld op.

Volgens Sinha is er nog weinig beleid om die mooie ambities te schragen. „De vorige regering had al een blauwdruk voor het opheffen van de Planningscommissie, maar durfde het niet aan. En onder de vorige regering werd – veel te laat – begonnen met een speciale commissie die het bureaucratische oerwoud weghakte rond grote projecten. Plannen voor het stimuleren van onze maakindustrie zijn er ook al ruim tien jaar. Maar je hoorde er nooit iets over. Het goede van Modi is dat hij zijn plannen overal verkondigt. Beleidsmakers kunnen niet meer blijven slaapwandelen, zoals ze de afgelopen tien jaar deden.”

Digitalisering

Een van Modi’s visies behelst de digitalisering van India. Nu al zijn veel overheidszaken online te regelen. Dat zal worden uitgebreid en in 2019 moet elke Indiër een smartphone bezitten en makkelijk het internet op kunnen. Tot die tijd moet de meerderheid het doen met goedkope, simpele toestelletjes.

Dinsdag werd bekend dat de overheid een akkoord heeft bereikt met tien telecombedrijven, zodat Indiërs met eenvoudige mobiele telefoontjes bankrekeningen kunnen beheren via sms-berichten. „De helft van de bevolking heeft nu geen bankrekening, omdat ze deze niet op papier kunnen beheren. Maar iedereen heeft een simpele mobiele telefoon. Dit kan zeer stimulerend werken”, zegt Sinha.

Het zijn vooral de twee succesvolle nieuwe investeringsfondsen, die Modi heeft laten opzetten om buitenlands kapitaal aan te trekken, die hem enthousiast maken: een voor infrastructuur en een voor onroerend goed.

In het opinieonderzoek gaven de topmannen Modi een 7,7 voor zijn visie op de ontwikkeling van India. Voor Modi’s mogelijkheden die visie tot werkelijkheid te verheffen gaven ze slechts een 6,2.

„Premier Modi heeft een heldere visie, die enthousiasme oproept”, zegt ratingagent Sinha. „Nu komt het aan op de uitvoering. Kan hij leveren? We weten het nog niet zeker, maar het ziet er veelbelovend uit.”

    • Joeri Boom