Festivalganger mag boete pinnen – en heeft ineens een strafblad

Even meekomen, jij. Kies maar: een boete of een taakstraf? Pinnen? Als iemand op een festival wordt betrapt met drugs op zak, bijvoorbeeld op Lowlands, dan gaat het vaak zo. Je tekent ter plekke voor een straf en in veel gevallen kun je daarna gewoon weer verder feesten. Maar vervolgens zit je wel met een strafblad.

Het wordt de ‘wasstraat’ genoemd: een strafuitdeling zonder advocaat of rechter op het festivalterrein. Tegen die praktijk heeft de Orde van Advocaten zich gisteren uitgesproken. Aanleiding was een brief van strafrechtadvocaten Juriaan de Vries en Christian Flokstra in Het Parool. Ook raadsleden van D66 in Amsterdam hebben hierover vragen gesteld.

Afgelopen editie van Lowlands werden, volgens een persbericht van het Openbaar Ministerie, 119 gevallen van drugsbezit ‘backstage afgedaan’ . Dat wil zeggen dat het OM de verdachte van drugsbezit op het festivalterrein een voorstel doet tot betaling van een geldboete of een taakstraf. Het gaat hierbij om bezit van meer dan een ‘gebruikershoeveelheid’, oftewel: meer dan één pil of een halve gram. De boete, meestal een paar honderd euro, kan direct worden gepind. Daarmee is de zaak dan afgedaan.

Eenmaal betaald, is de veroordeling onomkeerbaar en een strafblad een feit. Hij kan niet meer worden aangevochten. Volgens de Orde van Advocaten is dat een onwenselijke situatie. „Het is een veroordeling zonder enige rechtsbijstand”, zegt woordvoerder Robert Veldhoen. „En die is niet zonder gevolgen.”

Een veroordeling onder de opiumwet, waar drugsbezit onder valt, kan bijvoorbeeld het aanvragen van een Verklaring omtrent gedrag (VOG) bemoeilijken. Veldhoen: „Er zijn genoeg banen en studies waar je die voor nodig hebt.” Het Openbaar Ministerie zegt verdachten daar in principe wel op te wijzen, maar geen wettelijke verplichting te hebben om dat te doen.

Het is de vraag of iemand daar op zo’n moment een weloverwogen beslissing over kan nemen, zegt advocaat Juriaan de Vries. „Als je op een festival wordt betrapt op drugsbezit, is de kans aanzienlijk dat je niet helemaal nuchter meer bent. Dan denk je eerder: hoe kom ik zo snel mogelijk terug naar het feest?”

    • Thomas Rueb