Ai Weiwei: Never sorry

Documentaire uit 2012 over de Chinese conceptueel kunstenaar en politiek activist Ai Weiwei (1957). Weiwei kreeg internationale aandacht voor zowel zijn kunstwerken alsook zijn politieke provocaties. Hij staat bekend om zijn kritiek op de sociale en culturele veranderingen in zijn land. Om deze reden werd hij in april 2011 gevangen genomen. Op 22 juni 2011 kwam hij vrij, maar mag sindsdien het land niet verlaten.

Zijn atelier in Sjanghai is omringd door bewakingscamera’s en afluisterapparatuur. Regisseur Klayman, werkzaam als journalist en filmmaker in Peking, leerde Weiwei kennen in 2008. Ze volgde zijn voorbereidingen op grote exposities, ontmoetingen met familieleden en zijn publiekelijke aanvaringen met de Chinese regering. In Ai Weiwei: Never sorry wordt ingegaan op de manier waarop artistiek en sociaal activisme samenkomen, gezien door de ogen van de kunstenaar.