De sprinkhanen zijn terug

Foto AFP/RIJASOLO

Zwarte wolken verschenen er deze week aan de hemel van Antananarivo, de hoofdstad van het Afrikaanse eiland Madagaskar. De sprinkhanen zijn terug. De miljarden insecten vreten dagelijks honderdduizenden tonnen vegetatie en vormen een grote bedreiging voor de oogsten.

Al sinds 2010 vormen de sprinkhanen een plaag. De oorzaak is waarschijnlijk een combinatie van drie factoren: voor sprinkhanen gunstige weersomstandigheden, het verlies van natuurlijke ecosystemen en de bijbehorende insecteneters, en het terugschroeven van chemische bestrijding in verband met geldgebrek.

De laatste jaren gebruiken de boeren biologische pesticiden, met steun van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Maar die inspanning zet vooralsnog te weinig zoden aan de dijk, zo bleek deze week.