De oorlogsfoto die niemand wilde publiceren

Persfotografen zullen het ongetwijfeld herkennen; het moment dat je de sluiter hoort klikken en en dat je weet: dit is een topfoto is. Dat dacht Kenneth Jarecke ook toen hij een foto van een verbrande soldaat nam in Irak. Maar hij vergiste zich deerlijk.

Amerikaanse soldaten rusten in de schaduw van een palmboom uit in het noorden van Koeweit.
Amerikaanse soldaten rusten in de schaduw van een palmboom uit in het noorden van Koeweit. Foto AFP

Persfotografen zullen het ongetwijfeld herkennen; het moment dat je de sluiter hoort klikken en dat je weet: dit is een topfoto. Dat dacht Kenneth Jarecke ook toen hij een foto van een verbrande soldaat nam in Irak. Maar hij vergiste zich deerlijk.

Op 28 februari in 1991 krijgt fotograaf Kenneth Jarecki een gruwelijk beeld voor zijn lens: een Irakese soldaat die uit een brandende vrachtauto had geprobeerd te klimmen. De soldaat grijpt om zich heen, zoekt naar zaken die hem houvast kunnen bieden, terwijl het vuur hem ondertussen verzwolg.

Jarecke klikt, terwijl hij ondertussen denkt dat deze foto het beeld van de Golfoorlog definitief kan veranderen. Het heersende beeld in de media van deze oorlog is tot op dat moment een van een onrealistische netheid. Operatie Desert Storm, waarbij een coalitie van 34 landen onder leiding van de VS de Iraakse invasie in Koeweit probeert terug te dringen, lijkt een klinische oorlog, bijna een schone strijd.

De beelden van de ‘precisiebombardementen’, het is de eerste keer dat er livebeelden te zien zijn van de frontlinie van een oorlog, zien eruit alsof het om een computerspelletje gaat. De foto van Jarecke staat daar diametraal tegenover. Alleen, niemand wil zijn foto publiceren. AP nam het niet op in het aanbod waardoor het zo’n beetje uit de selectie van alle belangrijke nieuwsmedia bleef. Maar ook andere media die de foto aangeboden kregen, weigerden. Tot grote verbazing van Jarecke zegt hij in The Atlantic:

“Als je een foto hebt, die een mythe kan ontkrachten, dan verwacht je dat iedereen je foto wil publiceren.”

Maar Jarecke stond alleen in die mening. Veel persfoto’s over de oorlog toonden beelden van stoere soldaten, mooie landschappen en kamelen. Toen hij een keer doden langs de weg wilde fotograferen werd hij gekapitteld door collega’s, alsof hij iets oneerbaars deed.

Lees hier het hele verhaal The war photo no one would publish van Torie Rose DeGhett in The Atlantic (3750 woorden, 17 minuten).

    • Anouk Eigenraam