Eredivisie: zege voor Cambuur, AZ, Excelsior en sc Heerenveen

SC Cambuur Leeuwarden tegen ADO. Foto EPA/Erik Pasman

SC Cambuur blijft ook na vier wedstrijden in de Eredivisie ongeslagen. De Friese club won vandaag thuis met 3-2 van ADO Den Haag en komt daarmee voorlopig achter PSV en PEC Zwolle op de derde plaats terecht. ADO staat zevende. Cambuur stond een half uur voor tijd nog met 2-1 achter.

Cambuur haalde uit de eerste drie wedstrijden vijf punten en wist dat een overwinning op ADO de beste competitiestart ooit voor de club in de Eredivisie zou betekenen. De ploeg speelde vol op de aanval en kwam vijf minuten voor rust op voorsprong, al had Erik Bakker daarbij wel het geluk dat zijn inzet van richting werd veranderd.

Penalty zorgde voor gelijkmaker

Vroeg in de tweede helft kantelde de wedstrijd plotseling volledig. Michiel Kramer en Xander Houtkoop maakten er met goals in de 53e en 56e minuut 1-2 van, beide keren geholpen door onhandig uitkomen van doelman Leonard Nienhuis. Een overtreding van Timothy Derijck, deze week teruggehaald van PSV, leverde Cambuur daarna echter een penalty op, waaruit Bakker de stand in de 67e minuut weer gelijk kon trekken.

Cambuur voerde de druk na de 2-2 op en kreeg tien minuten voor tijd loon na werken. Een inzet van Lucas Bijker werd licht van richting veranderd door Michiel Hemmen, die daardoor het winnende doelpunt achter zijn naam kreeg.

Zege AZ en Excelsior

AZ zette de uitwedstrijd bij FC Dordrecht vanavond om in winst. Aan de Krommedijk werd het 3-1 voor de Alkmaarders, die zo drie punten binnenhaalden. Dat was na de nederlaag bij Willem II van vorige week welkom voor de ploeg van de afwezige trainer Marco van Basten. AZ komt door de zege op zes punten uit vier duels, promovendus Dordrecht staat op vier punten uit vier wedstrijden.

Heracles Almelo voegde aan de al slechte competitiestart een nieuw hoofdstuk. Na nederlagen tegen AZ, FC Groningen en Cambuur was vanavond ook promovendus Excelsior te sterk voor de ploeg van trainer Jan de Jonge: 3-1. Heracles staat na vier speelronden eenzaam onderaan in de Eredivisie, Excelsior bezet verrassend de vierde plaats.

Heracles mocht in de eerste helft nog geloven in een goed resultaat. Een enorme blunder van Excelsior-speler Elso Brito bezorgde Denni Avdic een niet te missen kans, waardoor de bezoekers al na tien minuten op voorsprong kwamen. Dankzij een door Ramon Zomer veroorzaakte strafschop bracht Jeff Stans na een half uur spelen de stand weer in evenwicht.

Positie De Jonge haast onhoudbaar

Het mooiste bleek Stans voor net na de pauze bewaard te hebben. De middenvelder nam de bal op aangeven van Kevin van Diermen knap aan uit de lucht en schoot vervolgens schitterend raak. Heracles zakte daarna compleet door het ijs en had het geluk dat Excelsior na de 3-1 van Daryl van Mieghem niet nog een van de andere kansen benutte.

Door de vierde nederlaag op rij lijkt de situatie voor De Jonge haast onhoudbaar te worden. Voorzitter Jan Smit, die voor aanvang van het seizoen repte van een plaats in het linkerrijtje, liet voor aanvang van het duel al weten veranderingen in de technische staf niet uit te sluiten.

Eén man, drie goals

Mark Uth heeft zijn ploeg sc Heerenveen vandaag langs FC Utrecht geleid. De aanvaller, die 1116 minuten droog stond, tekende voor alle Friese doelpunten in een 3-1 zege. Willem Janssen scoorde tegen. Heerenveen klimt door de zege naar de vierde plaats met zeven punten. Utrecht staat negende met een punt minder.

De eerste treffer van Uth kwam al na drie minuten en daarmee verschafte hij thuisploeg Heerenveen een prima uitgangspositie. Nadat Utrecht-doelman Robbin Ruiter geblesseerd uit was gevallen, stond zijn vervanger Jeroen Verhoeven een aantal keer goed in de weg bij Friese uitvallen.

Negen minuten na rust was het dan eindelijk 2-0. Kenneth Otigba bediende Uth op maat en die verschalkte nu ook Verhoeven. Luciano Slagveer miste daarna nog een dot van een kans op de 3-0. Hij omspeelde Verhoeven buiten het strafschopgebied en kon van de zijkant de bal het lege doel inschieten, maar trof het zijnet.

Bij het verstrijken van de reguliere speeltijd deed Janssen nog wat terug. Echt spannend werd het niet meer en diep in de blessuretijd tekende Uth na een uitbraak ook nog voor zijn derde treffer. (Novum)