Brazilië raakt maand voor verkiezingen in recessie

Brazilië is een maand voor de presidentsverkiezingen in recessie geraakt. Volgens officiële berekeningen, die vrijdag bekend werden gemaakt, kromp het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal met 0,6 procent.

De ontwikkeling van de Braziliaanse economie over het eerste kwartaal werd naar beneden bijgesteld: van plus 0,2 procent naar min 0,2 procent. Hiermee belandde de Braziliaanse economie, in omvang de zevende ter wereld, officieel in een recessie.

Volgens het Braziliaanse bureau voor de statistiek (IGBE) is de krimp het gevolg van een terugval in de industriële productie. Ook het wereldkampioenschap voetbal heeft een negatief effect gehad doordat er meer gedwongen vrije dagen waren.

De recessie is slecht nieuws voor de linkse kandidaat bij de aanstaande presidentsverkiezingen, zittend president Dilma Rousseff. Volgens de meest recente peilingen zou Rousseff het in een tweede ronde afleggen tegen de oppositiekandidaat Marina Silva, voormalig milieuactivisten en minister van Milieuzaken.

De krimp van het bbp zal „zeker ingezet worden door de tegenstanders van Rousseff”, meent Robert Wood, analist van de Economist Intelligence Unit. Hij wijst erop dat de financiële markten steeds meer vertrouwen beginnen te krijgen in Marina Silva, getuige de peilingen.

André Perfeito, analist bij Gradual Investimentos, zegt echter te verwachten dat de economie in de tweede helft van 2014 weer zal aantrekken. „Het eerste kwartaal is bijzonder slecht geweest. Er dreigden stroomonderbrekingen en watergebrek door droogte in het zuiden. Het land is afgewaardeerd door Standard & Poor’s en de export heeft te lijden gehad van de crisis in Argentinië.

Onder president Rousseff is de Braziliaanse economie vier jaar lang gegroeid. Zij wijt de slechte economische resultaten aan de internationale crisis. Haar tegenstanders leggen de schuld juist bij Rousseff die de inflatie uit de hand heeft laten lopen en met fiscale maatregelen de markt heeft verstoord. (AFP)