Australië veroordeelt gijzeling blauwhelmen - vuurgevecht op Golan

Australië heeft de gijzeling van 44 blauwhelmen uit Fiji scherp veroordeeld. Minister van buitenlandse zaken Julie Bishop heeft opgeroepen tot hun onvoorwaardelijke vrijlating. De VN-vredesmilitairen werden donderdag door zo’n honderdvijftig militanten gegijzeld bij hun basis op de Golan Hoogten in Syrië.

VN-blauwhelmen bij de grens tussen Syrië en Israël.
VN-blauwhelmen bij de grens tussen Syrië en Israël. Foto EPA / Atef Safadi

Australië heeft de gijzeling van 44 blauwhelmen uit Fiji scherp veroordeeld. Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop heeft opgeroepen tot hun onvoorwaardelijke vrijlating. De VN-vredesmilitairen werden donderdag door zo’n honderdvijftig militanten gegijzeld bij hun basis op de Golanhoogten in Syrië.

De VN zijn druk bezig om de blauwhelmen vrij te krijgen. Ze zouden “veilig en in goede gezondheid” zijn, lieten bronnen aan de VN weten. Een woordvoerder van het Filipijnse leger liet weten dat de onderhandelingen gaande zijn. Volgens de bronnen zou het de bedoeling van de gijzeling zijn geweest om de vredesmilitairen voor hun “eigen veiligheid weg te halen uit het slagveld en naar een veilige plek over te brengen”.

Ondertussen zijn twee bases, waar zo’n 72 Filipijnse vredesmilitairen gestationeerd zijn, omsingeld door rebellen. Vanmorgen zou een vuurgevecht zijn uitgebroken tussen de blauwhelmen en de militanten. Er is radiocontact met hen geweest. De militanten hadden eerder geëist dat de blauwhelmen op deze twee bases zich ook zouden overgeven.

De VN-missie op de Golan (UNDOF) die de naleving van het akkoord uit 1974 tussen Israël en Syrië monitort, wordt gevormd door 1223 militairen uit zes landen: Fiji, India, Ierland, Nepal, de Filipijnen en Nederland. De Filipijnen lieten eerder deze week weten hun blauwhelmen in oktober terug te trekken, omdat de veiligheidssituatie in het gebied te veel achteruit zou zijn gegaan.

    • Anouk Eigenraam