Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Actie tomaat

Door de Russische boycot stonden er in de afgelopen weken opeens dagelijks tomaten in de krant. De laatste keer dat er zoveel over Hollandse tomaten gerept werd, was ten tijde van de Wasserbomben crisis, toen grootafnemer Duitsland opeens geen tomaten meer bliefde. Dat Wasserbomben verhaal bleek uiteindelijk een blessing in disguise (pardon my French) want toen de telers eenmaal de boodschap begrepen dat er ook smaak aan een tomaat moet zitten, kwam de Tasty Tom uit het laboratorium rollen en bloeide de export op als nimmer tevoor.
Vorig jaar was Nederland exportkampioen op het onderdeel tomaten, ‘we’ versloegen koploper Mexico, die met honderd miljoen dollar minder (dan 1,8 miljard) genoegen moest nemen.
Onze telers produceren hoofdzakelijk trostomaten, of die nou zoveel beter smaken omdat ze aan een tros zitten is de vraag, in de perceptie van het publiek is daar in elk geval geen twijfel over.
Uiteraard heb je bij zoveel hi tech tomaten een tegenbeweging die liever een eigen koers vaart en zich houdt bij ouderwetse, ongemodificeerde rassen, die dan alleen in een onverwarmde kas uit de volle grond komen. Een exponent van die telerskaste is Wim Bijma, die vanuit zijn kas in Osdorp ‘de betere restaurants en groentenjuweliers’ bedient.


Gert Jan Hageman van restaurant De Kas in Amsterdam is al vanaf de oprichting van zijn zaak in de weer met zelfgekweekte tomaten. Hij is wat minder streng in de leer dan Bijma want hij heeft als teler en kok graag een tomaat die niet alleen lekker smaakt maar ook wat resistenter is tegen allerlei plagen en aandoeningen. Hageman toont hoe kinderlijk eenvoudig je een lekkere tomatensalade kunt makan als je tomaten van huis uit al lekker zijn.

Agro Care is een van het handjevol telers dat de bulk van de tomatenexport voor zijn rekening neemt. Alle aandacht gaat naar trostomaten, die steeds vaker een klein formaat hebben. Van de zestig miljoen kilo die het bedrijf op drie vestigingen produceert, gaat zo’n 80, 90 procent de grens over. Slechts een paar procent daarvan ging naar Rusland, in het geval van tomaten zouden de Russen zelf dus wel eens meer pijn van de boycot kunnen hebben, want de Nederlandse tomaten zijn gewoon verschrikkelijk goed.