Accra hoofdkwartier ebolabestrijding - Liberia heft afsluiting sloppenwijk op

Inwoners van de sloppenwijk West Point zijn blij dat de afsluiting van hun wijk is afgelopen. Foto AP / Abbas Dulleh

Liberia heeft vandaag de afsluiting van de grote sloppenwijk West Point in de hoofdstad Monrovia opgeheven. De wijk was de afgelopen week van de buitenwereld afgesloten om de verspreiding van ebola tegen te gaan. Duizenden mensen gingen meteen de straat op om dit te vieren, schrijft persbureau AP.

De hermetische afgrendeling zorgde voor grote spanningen en rellen in de wijk waarbij zeker een jongen om het leven kwam. Volgens de Liberiaanse minister Lewis Brown wil het opheffen van de quarantaine niet zeggen dat er geen ebolabesmettingen in de wijk zijn. Maar Brown zei dat de overheid nu beter kan onderzoeken of er besmettingen zijn. Bovendien helpt de gemeenschap in de wijk het virus te bestrijden.

Het land is het ergst getroffen door de uitbraak van de ziekte, er zijn al minstens 694 doden als gevolg van het virus. Inmiddels zijn er in de getroffen landen tezamen waaronder Sierra Leone, Nigeria, Guinee en sinds vrijdag Senegal al meer dan drieduizend mensen besmet geraakt en meer dan 1550 mensen overleden.

Klik op de getroffen landen in de kaart voor slachtoffers per land. Cijfers zijn afkomstig van de WHO en bijgewerkt tot 26 augustus. Het recente geval in in Senegal is nog niet in de kaart opgenomen.

Ghana wordt logistieke en coördinerende centrum voor bestrijding

De VN hebben vandaag laten weten dat het de Ghanese hoofdstad Accra kiest als basis om van hieruit de getroffen landen te bevoorraden met goederen en steun, meldt persbureau Reuters. De Ghanese president John Dramani Mahama is ook voorzitter van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS), die een fonds hebben opgezet om de ziekte te bestrijden.

In een verklaring laat de Ghanese regering weten:

“Accra kan als het logistieke en coördinerende centrum een belangrijke corridor vormen om de noodzakelijke hulp naar de getroffen landen te krijgen.”

Veel internationale vliegmaatschappijen hebben reguliere vluchten opgeschort naar de landen en ook omringende landen hebben hun luchthavens gesloten voor verkeer uit getroffen landen. Daardoor is het lastig om de hulp te vervoeren.

    • Anouk Eigenraam