Kabinet pakt jihadreizigers aan

Het wordt voor de overheid makkelijker om jihadgangers het Nederlanderschap te ontnemen. Ook moet er worden voorkomen dat mensen kunnen uitreizen naar conflictgebieden. Deze en andere maatregelen heeft het kabinet gisteren aangekondigd om jihadisme in Nederland te bestrijden. Met het zogenoemde actieprogramma ‘Integrale Aanpak Jihadisme’ willen ministers Opstelten en Asscher paal en perk stellen aan haatzaaien en extremisme in Nederland. „De jihadistische beweging is in alles het tegengestelde van waar onze rechtsstaat voor staat”, zei Opstelten. Volgens hem zijn er in totaal 130 Nederlandse jihadisten naar Irak en Syrië vertrokken om te vechten. Van 33 van hen is het paspoort afgenomen. Dertig jihadgangers keerden terug naar Nederland. Naar 26 Nederlandse jihadisten loopt een onderzoek.