Kijken: we kunnen nog niet door de Noord/Zuidlijn rijden, maar wel vliegen

Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Er waren nog geen drones toen in 2003 de eerste schep in het zand ging voor de Noord/Zuidlijn. En eigenlijk had het project ook klaar moeten zijn in een jaar (2011) dat die dingen nog een technische noviteit waren. Maar wat levert het mooie beelden op als een drone door de tunnels vliegt.

Je zou het niet zeggen als je door Amsterdam loopt en de bouwputten ziet, maar het is echt zo: een groot deel van de Noord/Zuidlijn is af. Grootste prestatie tot nu toe: de tunnel onder het IJ. Jammer alleen dat dit deel van de lijn nog steeds niet open is voor het publiek, een paar selecte groepswandelingen daargelaten.

De Dienst Metro van de gemeente Amsterdam heeft daarom een drone door de tunnel laten vliegen om het traject te filmen. Zo gaan we via de ingang bij de Sixhaven in Amsterdam-Noord onder het IJ door, zien het stutwerk van de kathedraal en eindigen na de bocht van de Dam bij het station aan het Rokin.

Het resultaat maakt nieuwsgierig naar 2017, het jaar waarin de lijn gaat rijden. Hopelijk.