Waarom de groei van Schiphol internationaal weinig voorstelt

Foto ANP

Meer winst en meer passagiers voor Schiphol

Update 8.30 uur: De luchthaven Schiphol heeft in de eerste helft van 2014 25,7 miljoen passagiers verwerkt, 4 procent meer dan een jaar eerder. Het vrachtvervoer steeg met 9,1 procent tot 802.000 ton. Dat heeft Schiphol vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De nettowinst was 127 miljoen euro, tegenover 100 miljoen vorig jaar. Problemen zijn er wel met de omzet van de winkels achter de paspoortcontrole. De gemiddelde besteding per vertrekkende passagier daalde van 16,23 euro naar 14,79 euro.

Schiphol-topman Jos Nijhuis zegt in een verklaring: “De groei in het aantal passagiers en vracht is wederom positief. Deze ontwikkeling lijkt zich te continueren.” Hij belooft dat de havengelden, die luchtvaartmaatschappijen betalen om te mogen landen en opstijgen van Schiphol, in april 2015 met zo’n 5 procent zullen dalen.

Meer passagiers, die ook nog eens vaker hun auto op de betaalde parkeerplaatsen neerzetten. En dus kon Schiphol-directeur Jos Nijhuis in februari fors hogere inkomsten bekendmaken over vorig jaar. Voor 2014 hoopt Nijhuis op een stijging van het aantal passagiers met 2 à 3 procent. Vandaag moet hij bij de presentatie van de halfjaarcijfers laten zien dat Schiphol de goede kant opgaat.

Maar hoe goed de cijfers van Schiphol mogelijk ook zijn, internationaal verliest de luchthaven steeds meer terrein.

De afgelopen jaren zijn veel Aziatische vliegvelden fors gegroeid, en die trend zal dankzij de stijgende bevolking en welvaartstoename daar doorzetten. Ook de luchthaven van Dubai in het Midden-Oosten groeit snel.

Europese luchthavens verliezen waarschijnlijk verder terrein. De luchthavens zijn vaak omringd door dorpen en steden en hebben dus niet de ruimte om uit te breiden. Of regels en protesterende bewoners houden dat tegen.

En het grootste vliegveld ter wereld? Dat is al sinds eind jaren negentig Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport in de Verenigde Staten. Het is de thuishaven van de Amerikaanse maatschappij Delta Air Lines. Veel internationale - maar ook Amerikaanse - reizigers stappen hier over op een andere vlucht.

    • Oscar Vermeer