Voor het eerst in 3 jaar verhoogt Groot-Brittannië terreurdreiging

Foto ANP/EPA/Andy Rain

In Groot-Brittannië is het terreurdreigingsniveau verhoogd van ‘aanzienlijk’ naar ‘ernstig’. Dit is voor het eerst in drie jaar. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Theresa May is een aanslag ‘zeer waarschijnlijk’.

Het opschroeven van het dreigingsniveau volgt op berichten dat Britse burgers naar het buitenland zijn afgereisd om te vechten in het Midden-Oosten. Zo is er veel ophef over de vermeende beul van journalist James Foley: de man zou uit Groot-Brittannië komen. Minister May in een verklaring:

“De verhoging van het dreigingsniveau is gerelateerd aan de ontwikkelingen in Syrië en Irak waar terreurgroepen aanslagen plannen tegen het Westen. In sommige van deze plannen is waarschijnlijk een rol weggelegd voor buitenlandse strijders Groot-Brittannië en Europa afkomstig zijn.”

Terreurdreiging twee keer eerder op dit niveau

Dit betekent niet dat de regering aanwijzingen heeft dat er op korte termijn een aanslag op komst is. Het Verenigd Koninkrijk kent vijf verschillende niveau’s van terreurdreiging en er is na ‘ernstig’ nog één niveau dat hoger is: kritiek.

Het terreurdreigingsniveau wordt bepaald door een onderdeel van MI5, de binnenlandse veiligheidsdienst. Sinds 2006 wordt het terreurdreigingsniveau publiekelijk bekendgemaakt. Twee keer ging het niveau sindsdien naar ‘ernstig’: in augustus in 2006 nadat er een aanslag werd verijdeld om passagiersvliegtuigen op te blazen, en in juni 2007 na een aanslag op het vliegveld van Glasgow.