VN: meer dan 3 miljoen mensen zijn Syrië ontvlucht

Volgens de VN zijn inmiddels 3 miljoen mensen Syrië ontvlucht.
Volgens de VN zijn inmiddels 3 miljoen mensen Syrië ontvlucht. Foto ANP/EPA/Sedat Suna

Door de burgeroorlog in Syrië zijn volgens de VN meer dan 3 miljoen mensen het land ontvlucht. Alleen dit jaar zouden er al 1 miljoen Syriërs op de vlucht zijn geslagen. Eén op de acht Syriërs zit nu in het buitenland en 6,5 miljoen mensen zijn binnen Syrië zelf op de vlucht. Het is volgens de VN ‘de ernstigste humanitaire crisis van onze tijd’.

Volgens de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen António Guterres is de wereldgemeenschap echter niet voldoende in staat om de vluchtelingen te helpen of hen op te vangen, terwijl het hier de grootste operatie in het 64-jarige bestaan van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is.

Meeste vluchtelingen naar Libanon

In de verklaring van de UNHCR worden zorgen geuit over de reis die Syriërs moeten afleggen om aan het geweld in eigen land te ontkomen:

“Er zijn zorgwekkende signalen dat het steeds moeilijk wordt om Syrië uit te komen. Veel mensen zijn gedwongen om smeergeld te betalen bij checkpoints nabij de grenzen. Vluchtelingen die via de woestijn naar Oost-Jordanië reizen, moeten mensenhandelaren veel geld betalen (100 dollar of meer) om ze veilig over te brengen.”

De meeste Syriërs zijn naar Libanon gevlucht, waar op dit moment 1,14 miljoen vluchtelingen verblijven. Daarnaast heeft Turkije 815.000 mensen opgenomen en Jordanië 608.000. De VN vrezen dat er nog honderdduizenden niet-geregistreerde vluchtelingen zijn, dus het aantal kan nog hoger uitpakken. De helft van alle vluchtelingen zijn kinderen. Voor de oorlog telde Syrië nog 23 miljoen inwoners.

Nog geen luchtaanvallen VS in Syrië

Syrië is het toneel van een al jaren voortslepende burgeroorlog tussen het regime van president Assad en verscheidene rebellengroeperingen die ook elkaar naar het leven staan. Islamitische Staat heeft in een deel van het land een eigen kalifaat uitgeroepen.

In een verklaring gisteren sloot president Obama uit dat de VS op korte termijn luchtaanvallen gaan uitvoeren in Syrië om de opmars van Islamitische Staat te stoppen. Eerder zijn dergelijke aanvallen wel geautoriseerd voor Noord-Irak, maar de president wil eerst alle mogelijke opties bekijken voor er tot actie wordt overgaan.