Vlucht MH17 vloog een kilometer lager dan gepland

Een gewapende pro-Russische separatist op een onderdeel van het neergestorte MH17-toestel in de regio van Donetsk.
Een gewapende pro-Russische separatist op een onderdeel van het neergestorte MH17-toestel in de regio van Donetsk. Foto Reuters/Maxim Zmeyev

Vlucht MH17 vloog op het moment dat het werd neergehaald boven Oekraïne een kilometer lager dan vooraf was gepland. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vanavond in antwoord op Kamervragen, meldt persbureau Novum.

De piloten werden door de Oekraïense luchtverkeersleiding naar een hoogte van tien kilometer gestuurd omdat een ander toestel in de buurt al op de vooraf beoogde elf kilometer vloog. Op die manier werd voldoende afstand tussen de twee vliegtuigen gecreëerd. Volgens Timmermans is de Boeing van Malaysia Airlines niet afgeweken van de geplande route.

Bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne op 17 juli kwamen in totaal 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Naar alle waarschijnlijkheid is het vliegtuig uit de lucht is geschoten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt naar verwachting begin september met de eerste bevindingen naar buiten over de toedracht van de ramp.