Obama: we hebben geen strategie tegen IS

President Barack Obama heeft zichzelf in de problemen gebracht tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Toen hem gisteren gevraagd werd naar zijn plannen om de Islamitische Staat in Syrië en Irak aan te pakken, zei hij: „We hebben nog geen strategie.” Republikeinen drijven de spot met de uitspraak, woordvoerders van het Witte Huis proberen in interviews de schade te beperken.

Obama’s woorden waren bedoeld om een einde te maken aan een week van speculaties over mogelijk ingrijpen in Syrië. Hij zei dat de wereld te veel van Amerika verwacht, en dat hij eerst het Congres om steun zal vragen als hij de aanvallen opvoert. Hij gaf openlijk blijk van zijn twijfels. „De suggestie is dat we voluit een strategie gaan uitvoeren om IS te verslaan, en dat terwijl het Congres nog reces heeft. Dat gaat niet gebeuren.” De president staat onder politieke druk om de luchtaanvallen tegen IS uit te breiden. Sinds begin deze maand voert de Amerikaanse luchtmacht aanvallen uit op IS in noordwest-Irak. Die zijn volgens de president nodig om genocide op yezidi’s te voorkomen, en Amerikaanse belangen in de stad Erbil veilig te stellen. Om IS echt te verzwakken, moet volgens stafchef Martin Dempsey de beweging ook in Syrië worden aangevallen. (NRC)