Tientallen gemeenten taxeren huizen niet goed

Foto ANP / Remko de Waal

Amsterdam is niet de enige gemeente die haar WOZ-administratie niet op orde heeft. Gisteren werd bekend dat de hoofdstad in januari is gewaarschuwd: volgend jaar mag zij geen onroerendezaakbelasting (ozb) heffen, als die administratie niet snel verbetert.

Maar er zijn nóg twintig gemeenten die in januari dezelfde waarschuwing hebben gekregen. Dat zegt Caspar Remmers van de Waarderingskamer. Het gaat onder meer om Delft, Harlingen, Emmen en De Bilt.

De Waarderingskamer controleert of gemeenten huizen correct taxeren. Dat is van belang voor de belastingen. De WOZ-waarde van een huis bepaalt hoeveel belasting eigenaren moeten betalen: hoe hoger de waarde, hoe hoger de belasting. Het gaat daarbij niet alleen om de ozb, maar ook om de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait.

Lees vanmiddag meer in de economiebijlage van NRC Handelsblad.