Lood uit accu’s omvormen tot zonnecellen

Iedere auto heeft er eentje aan boord, een loodaccu, die stroom kan leveren voor de startmotor en de verlichting. Aan het eind van hun leven gaan de meeste accu’s naar recyclebedrijven, bijna alle aanwezige lood komt vervolgens in nieuwe loodaccu’s terecht. Omdat de vraag hiernaar wereldwijd afneemt, onder meer door de opkomst van lithium-ionaccu’s, dreigt er een loodoverschot.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben nu een proces ontwikkeld om lood uit afgedankte autoaccu’s te gebruiken voor zonnecellen. Het gaat hierbij om zogeheten perovskiet zonnecellen, een nieuwe generatie goedkope zonnecellen met uitstekende prestaties. „Rendementen van meer dan 15 tot 19 procent zijn bereikt binnen 18 tot 24 maanden, vandaar dat er binnen de fotovoltaïsche onderzoekswereld veel belangstelling gaat naar perovskiet materiaal”, aldus onderzoeker Angela Belcher.

Een voordeel van het gebruik van lood uit autoaccu’s is dat dit materiaal dezelfde kenmerken vertoont als de lichtgevoelige film van de perovskiet zonnecel, zoals de kristalstructuur, de morfologie en de optische absorptie-eigenschappen. Het is nog niet bekend wanneer de eerste commercieel geproduceerde perovskiet zonnecellen op de markt komen.