Massamoord op militairen

De radicaal-islamitische terreurgroep de Islamitische Staat (IS) heeft zeker 160 Syrische regeringsmilitairen vermoord die de groep gevangen had genomen na de verovering van de luchtmachtbasis Tabqa. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de mensenrechten. IS publiceerde gisteren foto’s van angstige militairen in de Oost-Syrische woestijn, die waren uitgekleed tot hun onderbroek. Het is de laatste in een hele reeks slachtingen door IS, die via sociale media naar buiten worden gebracht om burgers en rivaliserende groepen te terroriseren in Syrië en Irak, waar de groep een proto-staat heeft opgericht. Tot voor kort concentreerde de groep zich in Syrië op het innemen van gebieden in het noorden en oosten, waar het regime was verdreven, en op het elimineren van rivaliserende groepen die tegen het regime vochten. Maar IS heeft onlangs de aanval geopend op troepen van het Syrische regime. Ze hebben een serie militaire bases in de oostelijke provincie Raqqa veroverd, waarbij honderden militairen zijn gedood. De hoofdprijs was de basis Tabqa, dat voor president Assad van groot belang was bij het uitvoeren van luchtaanvallen in het noorden van het land.