Agenten krijgen smartengeld van relschoppers Hoek van Holland

Een onderzoeksteam bekijkt het festivalterrein op het strand, na de rellen.
Een onderzoeksteam bekijkt het festivalterrein op het strand, na de rellen. Foto ANP/Ed Oudenaarden

Een groep relschoppers die betrokken was bij de strandrellen in Hoek van Holland in 2009 moet een schadevergoeding betalen aan 24 politieagenten. Volgens de rechtbank in Rotterdam heeft iedere agent recht op minimaal 3.500 euro smartengeld.

De relschoppers hadden de agenten tijdens een gratis dancefestival in Hoek van Holland belaagd. Wegens de ‘doodsangsten’ die de agenten toen uitstonden, werd een groep van zeventien relschoppers gedaagd. Met zeven van hen is reeds een regeling getroffen; de uitspraak van vandaag is van toepassing op de resterende tien.

Zes agenten hebben aan de rellen een Post-Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) overgehouden, en hebben recht op nog een extra bedrag. De relschoppers moeten aan hen nog een extra bedrag van 2.100 euro betalen. Het groepje is al veroordeeld voor de rellen, met celstraffen variërend van 15 maanden tot aan werkstraffen.

Meer bezoekers dan verwacht

Tijdens het gratis Sunset Festival op 22 augustus 2009 doken 30.000 bezoekers op, veel meer dan waar de politie aanvankelijk op had gerekend. Op het dancefestival braken verscheidene vechtpartijen uit. Als burger vermomde agenten werden herkend en belaagd, waarna ze door geüniformeerde collega’s moesten worden ontzet. De politie was gedwongen om waarschuwingsschoten te lossen. Uiteindelijk moest er gericht geschoten worden. Eén persoon kwam bij de rellen om het leven.

Bij RTV Rijnmond is een reconstructie te zien van de rellen: