Onafhankelijke labelmarkt, Uitmarkt en Preuvenemint

De Amsterdamse Uitmarkt, vorig jaar. Dit weekend opent weer het culturele seizoen, de aftrap is elk jaar met talloze optredens in de hoofdstad.
De Amsterdamse Uitmarkt, vorig jaar. Dit weekend opent weer het culturele seizoen, de aftrap is elk jaar met talloze optredens in de hoofdstad. Foto ANP / Michael Kooren

Het laatste weekend van augustus alweer, waarin cultuursnuivers volledig aan hun trekken komen op de derde onafhankelijke labelmarkt en de traditionele opening van het cultuurseizoen. Voedselfans reizen af naar het zuiden voor een weekend onvervalst ‘preuven’.

GAAN // Onafhankelijke Labelmarkt

zondag 31 augustus, 12-18u, Tolhuistuin, Amsterdam-Noord, toegang gratis

Men neme een boel onafhankelijke platenlabels die ons land, Europa en de wereld rijk is, stopt ze bij elkaar in een hok en laat ze hun gang gaan met hun waar. Dan krijg je de Onafhankelijke Labelmarkt, waarvan aanstaande zondag alweer de derde editie plaatsvindt in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Platenlabel Excelsior Recordings nam een paar jaar geleden het initiatief en sindsdien wordt elke editie bonter gevuld met optredens en andere muzikale geneugten. Deze keer treden onder meer Tangarine, Paceshifters en The Kik op. Muzikale waar kun je krijgen bij stands van onder meer Nederlandse en internationale labels als Subroutine, Snowstar, Blowpipe, Dox en Konkurrent. Verder zijn Uitgeverij Lebowski, Brouwerij De Vriendschap en Standsbranderij Noord ook van de partij.

Bekijk hoe het eraan toe ging in 2012:

GAAN // Uitmarkt Amsterdam

vrijdag 29 t/m zondag 31 augustus, Amsterdam

Dé aftrap van het culturele seizoen begint vandaag en duurt nog het hele weekend en wel in Amsterdam. In de hoofdstad is tot en met zondag alweer de 37e traditionele, jaarlijkse Uitmarkt op en rondom het Museumplein en het Leidseplein. Theater, literatuur, musea, dans, muziek, toneel, voor jong en oud; je kunt het zo gek niet bedenken of je krijgt middels een bomvol programma een voorproefje van wat je het komende seizoen te wachten staat. Deze editie staat in het teken van nieuw talent, waarbij drie dagen lang gratis optredens op verschillende podia in de stad plaatsvinden en ruim 200 culturele instellingen zich presenteren. Zondagavond wordt de Uitmarkt zoals elk jaar afgesloten met een ‘Musical Sing-a-long’.

Bekijk hoe de musical Jersey Boys op de vorige Uitmarkt daaraan meedeed:

Lees ook de culturele tips voor dit seizoen (€) van de kunstredactie van NRC Handelsblad.

ETEN // Preuvenemint

28 t/m 31 augustus, Vrijthof, Maastricht, toegang gratis (excl. kosten diverse eetstands)

Dit weekend wordt voor de 33e keer het Maastrichtse Vrijthof omgebouwd tot het grootste openluchtrestaurant van Nederland: Preuvenemint. Bij ruim dertig stands kun je je helemaal suf ‘preuven’ (proeven dus) aan lekkernijen, delicatessen en ander voedsel. Betalen doe je met de enige echte ‘Preuvenelappen‘, het enige wettige betaalmiddel deze dagen. Zaterdag 30 augustus is extra feestelijk vanwege de viering van 200 jaar Koninkrijk in Maastricht. Zo geven de Koninklijke Landmacht en Hofleveranciers demonstraties en zijn er mini-exposities over ons koninkrijk te zien. Mocht je niet in de gelegenheid zijn naar Maastricht af te reizen, dan kun je bij de NOS op Nederland 2 tussen 14.15-15.30u live het verslag volgen van het muzikale kunst-modespektakel. Tussen 19-19.25u zendt de NOS de hoogtepunten van de dag uit.

Bekijk een impressie van vorig jaar:

ONDERZOEK // Universiteitsmuseum Utrecht

zaterdag 30 en zondag 31 augustus, Utrecht, volwassenen €8, kinderen tot 18 jaar €4,50, kinderen onder vier jaar gratis

Het Utrechtse Universiteitsmuseum is de plek om dit weekend, voordat de schoolvakantie echt voorbij is, nog even flink op onderzoek uit te gaan. Dat kan bijvoorbeeld in het Jeugdlab, waar kinderen vanaf 8 jaar op zaterdag- en zondagmiddagen met behulp van jeugdlaboranten kunt experimenteren met je zintuigen, licht en geluid. Zo kom je bijvoorbeeld voordat je het lab in gaat langs de ‘prikkelmuur’, kun je geurtjes raden in een grote neus, aan een tong trekken die meer dan een meter lang is en je hand in één van de voelgaten stoppen. En dan heb je de bottententoonstelling en het rariteitenkabinet (met o.a. een verzameling skeletten en waspreparaten van lichaamsdelen) nog niet eens gezien.

Voor de ‘Tot Op Het Bot‘-bottententoonstelling heeft het museum trouwens een negen meter hoge skelettentoren laten bouwen:
http://youtu.be/tGzvzmcvgQk

DOEN // Kom van die bank af

zondag 31 augustus, 13-18u, Groningen

Amsterdam mag dan een grootse opening van het culturele seizoen hebben, Groningen blijft ook niet achter met hun eigen opening: Noorderzondag. Zo vinden er die dag bijvoorbeeld de ‘Kom van je bank af-sessies‘ plaats, een nieuw mini-festival dat opkomend talent in de schijnwerpers zet. Zo treden de bands Swinder (Groningse dialectband), Cosmic U (post-folkrock uit Leeuwarden) en Eva Waterbolk (singer-songwriter) op in de container aan de Lelysingel, aan het begin van de culturele markt. De optredens zijn gratis en worden akoestisch gegeven in een huiskamersetting. Bekijk het volledige programma van Noorderzondag, de dag waarop het Groningse festival Noorderzon stopt, maar de rest van de culturele instellingen van het noorden haar programma presenteert.