Nieuwe esthetici, Dimitri Verhulst & Gerard Reve vandaag in NRC Boeken

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: onder andere aandacht voor nieuwe esthetici in de Nederlandse literatuur en een recensie van de nieuwe Dimitri Verhulst.

Kunst biedt redding

In vier romandebuten van afgelopen jaar wordt de rol van kunst onderzocht om te kijken waar de schrijvers in de wereld staan. Is het academisch proza uit de jaren zeventig teruggekeerd?
Door Toef Jaeger. Lees meer.

Recensie Dimitri Verhulst: Een schaar leent zich voor van alles

Je brengt twee novellen over kinderen, relaties, moord en zelfmoord samen in één kaft. Het eerste deel is het beste, het tweede deel het slechtste dat je ooit schreef. Waar ligt dat aan?
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Interview: ‘Na Santiago ben ik in alles gematigder geworden’

De Franse schrijver-arts-diplomaat Jean-Christophe Rufin schreef een bestseller over zijn voettocht naar Santiago de Compostela. ‘Ik heb vooral geleerd dat je je rugzakje licht moet houden.’
Door Margot Dijkgraaf. Lees meer.

Heerlijk! Alles wat Spaans is beschimpen we

De grootse nederlaag die het onafhankelijke Catalonië leed in 1714 vormt het hart van de nieuwe historische roman van Albert Sánchez Piñol. Al heeft het boek ook alle trekken van een politiek pamflet.
Door Ger Groot. Lees meer.

Rubrieken

Column: Van oude boeken, de keutels, die niet voorbijgaan

Het was razend spannend woensdagavond, bij de digitale veiling van de versteende ijsberenkeutel van Gerard Reve. Bieder 5510 en Bieder 9221 duikelden in de slotminuten snel over elkaar heen, tot het ooit door de Volksschrijver opgeraapte object voor 415 euro van eigenaar verwisselde.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Iedereen leest: Schijt van Marcel van Roosmalen

Als je de geelzwarten niet af en toe zou zien opduiken bij Studio Sport zou je denken dat de voetbalclub Vitesse in zijn geheel is verzonnen door Marcel van Roosmalen.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Abonnees kunnen de digitale versie van de hele Boekenbijlage hier inzien.