Misschien toch beter geen Uzi’s voor jonge kinderen

Het 9-jarige meisje dat haar schietinstructeur doodschoot, wordt niet vervolgd.

Still uit het videofilmpje.
Still uit het videofilmpje.

„Een bedrijfsongeval,” zo noemde de plaatselijke politie in Arizona gisteren het doodschieten van een schietinstructeur in Arizona door een negenjarig meisje dat met een uzi mocht schieten. Dinsdag overleed de instructeur nadat het kind de controle over het wapen verloor, waarbij de man in het hoofd werd geraakt. Gisteren maakte de politie in Mohave County bekend dat er geen vervolging zal plaatsvinden.

In 2011 werd in Massachusetts een gepensioneerde politieman vrijgesproken die een micro-Uzi in handen had gegeven van de 8-jarige Christopher Bizilji. Het jongetje schoot zichzelf per ongeluk in het hoofd en overleed.

Het ongeluk van deze week vond plaats op een schietbaan dichtbij de grens met Nevada. De firma Bullets & Burgers haalt mensen op in hun hotel in Las Vegas, brengt ze naar de Hooverdam en vervolgens naar de schietbaan, Last Stop, waar ze „de wapens van hun dromen” mogen afschieten en een hamburger krijgen. Tot de keuzemogelijkheden behoren behalve de Uzi’s ook granaatwerpers, AK 47’s en andere machinegeweren. Een ‘Extreme sniper adventure’ kan ook.

Een negenjarig meisje uit New Jersey, een dun kind met een vlecht en een roze short, mocht maandag bij zo’n familie-uitje een Uzi uitproberen.

Op het filmpje dat een van haar ouders met een mobieltje van het ongeluk maakten, is te zien hoe de instructeur na het eerste schot „all right, full auto!” juicht, en het wapen op de volautomatische stand zet. Hierna gaat het filmpje op zwart. Het meisje verloor door de terugslag waarschijnlijk de controle over het lichte wapen, dat volgens de fabrikant tussen de 600 en 1.700 kogels per minuut kan afvuren. De 39-jarige instructeur Charles Vacca werd in het hoofd geraakt en overleed later in een ziekenhuis.

Vacca was een ervaren instructeur die bij de National Guard had gewerkt. Maar in de media vragen deskundigen zich af waarom de man niet achter het meisje stond en zijn handen over de hare heen hield, en waarom het wapen volledig geladen was.

Arizona verbiedt mensen onder de 18 een wapen te bezitten. Maar er zijn geen restricties voor het afschieten van wapens of categorieën van wapens door kleine kinderen. Toch vragen zelfs felle voorstanders van wapenbezit zich nu af of het handig is zware machinegeweren voor de lol aan schoolkinderen te overhandigen.

Volgens de eigenaar van Last Stop, Sam Scarmardo, heeft hij „nog geen pleister uitgedeeld” in de 14 jaar dat hij de zaak heeft, terwijl meer dan 1.000 kinderen van 8 jaar en ouder er een automatisch geweer in handen kregen. Scarmado zei tegen lokale media dat hij op basis van een politieonderzoek zou beslissen of dat anders moest.

Instructeur Craig Cox, die in Arizona werkt met een certificaat van wapenlobbyorganisatie de National Rifle Association, zei tegen The New York Times dat naar zijn mening een 9-jarige geen automatische wapens zou moeten afschieten. Maar tegen AP zei Scott Edwards, een gepensioneerde buschauffeur die gisteren de Last Stop bezocht: „De vraag die ik altijd kreeg van toeristen overal ter wereld is: waar kan ik schieten met een machinegeweer?”