Leuk die miljardenschikking, maar bank blijft boeman

Na de record-schikking met de Amerikaanse overheid ter waarde van 12,6 miljard euro kon Bank of America (BoA) rekenen op publieke waardering en enkele aardige woorden in de media. De reputatie van de mega-bank leek op dat moment, vorige week, klaar voor verbetering.

Het was een kort moment. Donderdag maakte de bank bezwaar bij de rechter in New York in een andere zaak over hetzelfde onderwerp: de ‘slechte’ hypotheekleningen die Countrywide Financial verkocht voordat Bank of Amerika dat bedrijf overnam. Een jury-uitspraak uit 2013, waarmee werd besloten dat de bank 960 miljoen moest betalen, was onjuist, vinden de advocaten van BoA.

Deze uitspraak ging om een leen-programma dat ‘High Speed Swim Lane’ heette, afkorting HSSL. In het Engels klinkt dat als ‘hustle’, te vertalen als opdringen of oplichten. “Volgens Justitie ging kwantiteit boven kwaliteit en werden werknemers beloond om zo veel mogelijk leningen af te sluiten en kwaliteitscontroles te omzeilen”, schrijft Reuters.

De huidige rechtszaak staat los van de record-schikking. Maar in de ogen van het grote publiek niet. BoA lijkt nog altijd niet écht verantwoordelijkheid te willen nemen voor de enorme schade - economisch voor de VS, persoonlijk voor getroffen woningeigenaren - die de hypotheekcrisis aanrichtte.

Wat nu weer, Apple?

De reus van de computerwereld komt volgend maand met iets nieuws. Misschien met meerdere nieuwe producten. Maar wat? Geen woord wil Apple kwijt. De kenmerkend cryptische uitnodiging aan journalisten meldt een datum ( 9 september) en de woorden: “Zou willen dat we meer konden zeggen.”

Forbes speculeert dat het mogelijk om een nieuw model iPhone of een slim horloge gaat: de iWatch, om op dit terrein de concurrentie met Samsung aan te gaan.

Duidelijk is dat de geheimzinnigheid nog altijd effect heeft. Het aandeel-Apple steeg op de beurs naar een recordhoogte van bijna 103 dollar. Omgerekend was dit meer dan het oude record van ruim 700; de aandelen waren in juni opgesplitst naar een ‘zeven voor één’-formule: elke oud aandeel werd zeven nieuwe waard.

De lokroep van Alaska

Gaat Shell weer aan de slag in Alaska? Wel als het aan het Nederlands-Britse oliebedrijf ligt. Shell heeft de nodige documenten ingediend bij het Bureau of Ocean Energy Management. Zoals  FuelFix opmerkt: “Shell opent nieuwe grens in poolgebied.”

Milieugroepen zijn tegen de plannen voor nieuwe actviteiten en booreilanden in de Chukchi-zee ten noorden van Amerika’s meest noordelijke staat. In 2012 werd het werk daar stilgelegd na een reeks tegenslagen. De nieuwe aanvraag is een indicatie dat Royal Dutch Shell mikt op een herkansing in 2015.

“Het bedrijf is stilletjes bezig om nieuwe schepen aan de vloot toe te voegen in het poolgebied”, schrijft FuelFix. “Materieel wordt naar de regio gebracht en de banden met oorspronkelijke inwoners van Alaska worden aangehaald om steun voor het boren in zee te verwerven.”

    • Diederik van Hoogstraten