Radicale rebellen nemen 43 blauwhelmen gevangen op Syrische Golan Hoogvlakte

De radicaal islamitische rebellengroep Jabhat al-Nusra heeft vanochtend 43 VN-militairen uit Fiji gevangengenomen op het Syrische deel van de Golan Hoogvlakte. Het gaat om blauwhelmen van de UNDOF-missie waaraan ook Nederland deelneemt. De missie is bedoeld om de vrede tussen Syrië en Israël te bewaren. Zeker 75 blauwhelmen uit de Filippijnen verdedigen nu twee wachtposten in de gedemilitariseerde zone waar de VN patrouilleert. De rebellen hebben de wachtposten gisteren omsingeld en eisen dat de blauwhelmen hun wapens opgeven, verklaarde een Filippijnse kolonel op in Manilla. Het is niet de eerste keer dat blauwhelmen van UNDOF worden ontvoerd. Vorig jaar werden Filippijnse VN-militairen korte tijd vastgehouden door een groep die zichzelf de Martelaren van Yarmouk noemt. (AP, BBC)