Islamitische Staat publiceert onthoofdingsvideo met Koerd

Videostill van IS-strijders nabij de grens tussen Syrië en Irak
Videostill van IS-strijders nabij de grens tussen Syrië en Irak Foto ANP/EPA/Albaraka

Islamitische Staat heeft wederom een onthoofdingsvideo op internet geplaatst. Deze keer zou het slachtoffer een Koerdische strijder zijn. Het filmpje, Een Boodschap in Bloed aan de Leiders tegen de Amerikaans-Koerdische Alliantie getiteld, dient als waarschuwing tegen groeperingen die het op dit moment tegen IS opnemen.

Dat meldt de BBC. Het filmpje is opgenomen in Mosul, in Noord-Irak, en toont de gijzelaar voor de belangrijkste moskee van die stad. Het is nog onbekend wie de man is, enkel dat het volgens IS om een gevangen genomen Koerdische strijder gaat.

Voorafgaand aan de onthoofding worden vijftien mannen in oranje overalls getoond, die allemaal Koerden zouden zijn. De Koerden zijn in Noord-Irak verzeild geraakt in een hevige strijd tegen IS. Mochten leiders van die bevolkingsgroep besluiten om de strijd tegen IS voort te zetten, zullen er meer onthoofdingen volgen, aldus de begeleidende boodschap van IS.

Obama: geen strategie

De video roept herinneringen op aan de executie van de Amerikaanse journalist James Foley, waarvan vorige week beelden opdoken. Die video was specifiek bedoeld als waarschuwing aan het adres van de Verenigde Staten, die de Koerden in de afgelopen paar weken hebben bijgestaan met luchtsteun en wapenleveranties.

Gisteren bleek dat IS zeker 160 Syrische regeringsmilitairen heeft vermoord. De beweging publiceerde foto’s van tot hun onderbroek uitgeklede militairen in de Oost-Syrische woestijn. De massa-executie volgde op de inname van de luchtmachtbasis Tabqa.

President Obama verklaarde gisteren dat hij nog geen strategie heeft om IS aan te pakken. De opties om de beweging te bestrijden worden nog steeds bekeken, aldus Obama. Die verklaring kwam hem op veel kritiek te staan, aangezien Obama openlijk zijn twijfels uitte over de huidige aanpak van IS. Gisteren werden vijf luchtaanvallen op stellingen van Islamitische Staat uitgevoerd.