IMF keert 1,4 miljard uit aan Oekraïne

IMF-chef Christine Lagarde.
IMF-chef Christine Lagarde. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft het volgende gedeelte van een grote lening aan Oekraïne goedgekeurd. In totaal komt er nu 1,4 miljard dollar vrij. Een bevestiging dat Oekraïne inderdaad op de goede weg is, schrijft persbureau Reuters.

In april sloten het IMF en de Oekraïense regering een akkoord voor een lening van in totaal 17 miljard dollar, die in fases zal worden overgemaakt. Het eerste deel, 3 miljard, werd in mei van dit jaar goedgekeurd. Met het tweede deel erbij heeft het IMF nu 4,4 miljard dollar uitgekeerd.

Gevechten Oost-Oekraïne

Eerder vandaag vroeg de Oekraïense premier Jatsenjoek het monetaire fonds nog om haast te maken met het besluit of het inderdaad 1,4 miljard zouden gaan uitkeren. Volgens de premier drukken de kosten van de gevechten in Oost-Oekraïne op de staatskas. Het IMF waarschuwde Oekraïne dan ook dat het leenprogramma gevaar kan lopen als de gevechten doorgaan.

Volgens kenners is de kans groot dat de Oekraïense economie, ondanks de stimuleringen van het IMF, verder in elkaar zal zakken. Dat is grotendeels te wijten aan de onrust in het oosten.