‘Ik snij je vingers af'

Als je de geelzwarten niet af en toe zou zien opduiken bij Studio Sport zou je denken dat de voetbalclub Vitesse in zijn geheel is verzonnen door Marcel van Roosmalen.

Hij publiceerde met Schijt zijn derde boek over de club waar hij al zijn hele leven fan van is – al is clubliefde een bij vlagen agressieve aangelegenheid. Eerder maakte hij het bejubelde Je hebt dit niet van mij en een boek over de vorig jaar gestorven clubheld Theo Bos.

Volgens de achterflap , waar wel wat vaak de term ‘tragikomisch’ op wordt gebruikt, waren de plotselinge kampioenskansen van Vitesse halverwege vorig seizoen aanleiding voor Van Roosmalen om zich nog eenmaal op de club te storten. Maar de schrijver was nog niet begonnen of de club begon structureel te verliezen. Sterspeler Theo Janssen moest zich gewonnen geven aan een kapotte knie en de onconventionele persvoorlichter Ester Bal werd ontslagen. De ellende levert geweldige scènes op, bijvoorbeeld wanneer bestuurder Mo Allach niet wil praten over het besluit van de club om de Israëlische verdediger Dan Mori niet mee te nemen op trainingskamp naar Abu Dhabi: ‘Mo Allach rent letterlijk weg voor journalisten. Toen Stef van Voetbal International hem wat wilde vragen, had hij zich verstopt in de speeltuin. Hij zat op een wipkip toen we hem vonden.’

De beste bijrol is van de Georgische oud-clubeigenaar Mareb Jordania die ongecontroleerd – en vaak aangeschoten – door het stadion en het boek zwalkt tot hij van algemeen directeur Joost de Wit (goeie naam!) een stadionverbod krijgt opgelegd omdat hij ‘I cut off your fingers’ heeft gezegd. De Wit wil niet geloven dat dit in feite een onschuldige Georgische zegswijze is.

Heel diep gaat het allemaal niet, Van Roosmalen noemt zijn verhaal zelf ook een soap, wat hij accentueert door zijn hoofdstukken te laten bestaan uit teasers als ‘Waarin persvoorlichter Ester Bal aan Theo Janssen uitlegt dat boegbeelden geen „schijt” zeggen en Theo Janssen weer begint met roken.’ Aan het eind van Schijt vraagt Van Roosmalen zich af wie er in de club in aanmerking komt voor een rol in een vervolgsoap, maar het is duidelijk dat dat er niet meer in zit: Theo Bos is dood, Theo Janssen gestopt en Ester Bal freelancet bij FC Dordrecht. Dáár zit de tragiek tussen de alle komische voorvallen: het gaat bij voetbalclubs steeds minder naar gras ruiken. Shit.