Kunstwerk trekt horde goudzoekers naar strand Folkestone

Het strand van het Engelse Folkestone stroomde gisteren vol voor een kunstwerk van de Duitse kunstenaar Michael Sailstorfer. Hij zorgde voor een goudkoorts doordat hij onder het zand voor 10.000 pond (12.600 euro) aan goudstaven heeft verstopt. De schatgravers kunnen alleen bij eb op zoek. Wie een staaf vindt, mag hem houden.

Voor de kunstenaar en de organisatie van de Folkestone Triënnale, waar het kunstwerk deel van uitmaakt, is het gedrag van de mensen die komen graven onderdeel van het kunstwerk. En ook wat ze met de goudklompen, van verschillende grootte en waarde, gaan doen. Proberen ze het te verkopen aan een lommerdwinkel of aan een veilinghuis? Is hun vondst meer waard als stuk goud of als kunstwerk? Zetten ze de goudstaaf thuis op de schoorsteenmantel?

De kunstenaar heeft ook metalen ringen in het zand verstopt om het mensen met een metaaldetector moeilijk te maken. Hij is zelf niet aanwezig bij de goldrush.

De organisatoren zien het als een eeuwig kunstwerk, omdat nooit bekend zal zijn of alle stukken goud gevonden zijn. Ze verwachten dat door het graven elke dag een nieuw landschapskunstwerk ontstaat, dat door de zee wordt weggespoeld en er de volgende dag heel anders uit kan zien door nieuwe graafactiviteiten.

Helemaal nieuw is het idee niet. De Nederlandse fotograaf Peter de Krom begroef twee jaar geleden duizend euromunten op het strand van Hoek van Holland. Hij fotografeerde de 150 mensen die kwamen graven.

Sailstorfer maakte eerder een kunstwerk door herfstblaadjes groen te verven en opnieuw aan de boom te plakken, waardoor het leek alsof het lente was.