Ecuador komt met eigen Bitcoin voor armen

Ecuador is van plan om de eerste digitale munteenheid te creëren die is opgezet door een overheid. Het Zuid-Amerikaanse broertje van de elektronische munt Bitcoin heeft nog geen naam en moet in december in omloop komen. Dat kondigde de centrale bank van Ecuador gisteren aan.

De cryptovaluta komt in omloop naast de dollar, de officiële munt van Ecuador sinds een financiële crisis in 2000. Critici van de digitale munt zien het als een poging van de linkse regering in Quito om de geldhoeveelheid te vergroten en schulden af te lossen. De overheid heeft 11 miljard dollar (8,3 miljard euro) aan schulden uitstaan, grotendeels bij China.

Volgens de centrale bank, die in Ecuador niet onafhankelijk is, is de digitale munt vooral bedoeld voor de armen. Velen hebben geen bankrekening. Transacties worden gedaan via mobiele telefoons tegen een laag tarief. Mobiel betalen is al populair in Afrika.

President Rafael Correa van Ecuador ontkent dat de digitale munt uiteindelijk de dollar moet vervangen. Hij verdedigde het project tegen „pseudo-analisten” met kritiek op de nieuwe munt. Die stellen vraagtekens bij de mogelijkheid voor de centrale bank om een oneindige hoeveelheid digitaal geld te creëren.

Volgens de centrale bank zal de digitale munt worden gestut door voldoende „liquide middelen”, net als bij een gewone munt. (AP)