Opinie

Flamingo’s zijn de nieuwe ananassen

Rolinde Hoorntje spot trends en tipt. Als hipsterfruit is de ananas bijna dood, maar de opvolger heeft zich al gemeld: de flamingo.

De ananas dreigt ten onder te gaan aan zijn eigen succes. Dat deed hij natuurlijk al toen aardewerkmerk Pols Potten hem opnam als pronkstuk in de collectie, verkrijgbaar in goud en porselein ‘met leuke cadeauverpakking’ bij de Bijenkorf.

En, zoals Lex Boon maandag al schreef in nrc.next, mochten bezoekers zaterdag een ananas meenemen naar Mysteryland. Die zou gratis worden uitgehold en gevuld met Piña Colada. Zo wilde de organisatie zijn profiel verfrissen met wat hipsterfruit. Bezoekers werden aangespoord met advertenties op nu.nl. Dat is al een veeg teken, maar, de organisatie moest ook overgaan tot een ananasverbod. Het festival vreesde een ananasveldslag, waarbij bezopen bezoekers elkaar te lijf zouden gaan met de uitgeholde knotsen. De ananasfittie zou kunnen uitlopen op nare vlekken, maar ook op snijwonden van de kroon en butsen van de buik. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten van al die gratis cocktails gehad, denk ik zo.

Organisator ID&T rekende op een paar honderd ‘early adapters’, er schijnen drieduizend ananassen op het terrein te zijn geweest.

Nu is het dus officieel: de ananas is op zijn retour. Het is een natuurlijk proces, dat iedere hype doorloopt. Onverbiddelijk komt het keerpunt. Van creatieve broedplaats naar bakfietsmoederbuurt, van underground club tot tourist trap. Gelukkig heeft de opvolger zich al gemeld.

Loop een willekeurige interieurwinkel binnen, scroll een rondje over Pinterest, of bezoek een concept store in de buurt en je ziet de flamingo overal. Hij past naadloos in de bredere groen- en tropentrend. Zo hangt hij naast terraria met planten en opgezette vlinders als ‘kunst’. Maar er is ook flamingo-behang, kleding met flamingoprint, de flamingobril (hallo, Elton John) en natuurlijk de plastic variant voor in de tuin.

Schaamde je je twintig jaar geleden nog kapot als je die rare vogel uit de knot van Myriam van de Pol zag bungelen tijdens Goede Tijden, Slechte Tijden, voor je het weet ga je zelf als een kinderpannenkoek over straat.

De flamingo is de nieuwe ananas.

Afgelopen weekend was er al een festival in Rotterdam dat deels uit de koker van promotor Discoflamingo kwam (soundcloud: anennas). Zaterdag doet dj Blue Flamingo een optreden in poppodium Bird. Nou heeft dat laatste gelukkig weinig met trends te maken, want Ziya Ertekin is ‘muziekarcheoloog’ die enkel 78-toerenplaten draait: swing, jazz uit het oude Congo, fado, calypso, mambo, en, natuurlijk, de flamenco. De platen zijn geperst op schellak, een variant op vinyl, dat tot de jaren zestig van de afscheiding van de lakkever werd gemaakt. Tijdloze muziek waarover je Ertekin zelf kan bevragen tijdens de lunch en waarop daarna kan worden gedanst. Ananassen achterlaten bij de deur ajb.