Experimenteel ebolamedicijn geneest opzettelijk besmette apen

Artsen dragen beschermende kleding tijdens een oefening om ebola-overdracht te voorkomen in Monrovia.
Artsen dragen beschermende kleding tijdens een oefening om ebola-overdracht te voorkomen in Monrovia. Foto AFP/Dominique Faget

Het experimentele ebolamedicijn ZMapp, dat voorzover bekend aan zeven patiënten is toegediend, geneest alle apen die opzettelijk een dodelijke dosis ebolavirus kregen. Dat staat in een vanavond online gepubliceerd artikel van het tijdschrift Nature.

De dieren knapten zelfs nog op als ze pas vijf dagen na de besmetting het medicijn kregen en al merkbaar ziek waren. Sommige van de 18 geteste apen waren zelfs ernstig ziek en hadden bloedende slijmvliezen. De drie controledieren die geen ZMapp kregen stierven na 4 tot 8 dagen. Het onderzoek is gedaan door overheidsinstituten van de Canadese, Amerikaanse en Chinese overheid en door de drie industrieën die ZMapp ontwikkelen.

Twee Menselijke patiënten die ZMapp kregen, overleden wel

Met alle apen met ebola ging het beter, en dat is een goed teken. Maar van de zeven menselijke ebolapatiënten die ZMapp kregen zijn er twee overleden. Het zijn een Spaanse priester en een Liberiaanse arts. Twee Amerikanen zijn genezen.

Van twee anderen is het lot ongewis. De zevende patiënt, een Britse verpleegkundige die in Sierra Leone besmet raakte, kreeg afgelopen maandag pas zijn eerste dosis. Dit weekend volgt zijn derde en laatste. Onbekend is welke landen nog ZMapp hebben. De Amerikaanse producent Mapp Biopharmaceutical wil alleen kwijt dat hij niets meer heeft.

‘Moment van toedienen is essentieel’

Het verschil in effect bij apen en mensen, zeggen deskundigen, ligt waarschijnlijk vooral aan het moment waarop het medicijn is toegediend. De meeste mensen kregen erg laat ZMapp, waardoor het onduidelijk is of het aan genezing bijdroeg. Van de twee Amerikanen en de Spanjaard is bekend dat ze minstens negen dagen ziek waren toen ze ZMapp kregen.

ZMapp zou, bij regulier gebruik in mensen, zeker eerder worden gegeven. Bijvoorbeeld als iemand koorts krijgt en als het virus met een test in zijn bloed is aangetoond.

ZMapp bevat antilichamen

ZMapp bevat drie antilichamen (moleculen van het menselijk afweersysteem) die aan het ebolavirus binden en het afweersysteem helpen het virus op te ruimen. Het is een recent tot stand gekomen ‘fusieproduct’ van twee eerdere medicijnontwerpen. Dat verdubbelt het succes, blijkt nu.