Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

EO-praatprogramma Knevel & Van den Brink houdt op te bestaan

Het EO-praatprogramma Knevel & Van den Brink (NPO 1) stopt ermee. Volgens Frans Klein, directeur televisie bij de NPO, mag de EO wel een nieuw voorstel indienen, zo zegt hij in De Telegraaf.

Knevel & Van den Brink.
Knevel & Van den Brink. Foto ANP / Levin den Boer

Het EO-praatprogramma Knevel & Van den Brink (NPO 1) houdt op te bestaan. Dat bevestigt de EO. Vanavond is de laatste uitzending van de dagelijkse talkshow. Volgens Frans Klein, directeur televisie bij de NPO, mag de EO wel een nieuw voorstel indienen.

Knevel & Van den Brink werd altijd uitgezonden in de maanden dat Pauw & Witteman niet op tv was. Vanaf maandag begint de nieuwe talkshow Pauw - met Jeroen Pauw alleen. In de winter verzorgt Eva Jinek de uitzending. Wie Pauw in de zomermaanden gaat vervangen, is nog onduidelijk. Wel wil Frans Klein een nieuw programma.

“Als ze met een nieuw voorstel komen, dan is alles bespreekbaar. Ook als dat nieuwe programma wordt gepresenteerd door Andries Knevel en Tijs van den Brink. Maar dat is de minimale variant. Liever zie ik meer vernieuwing, een nieuw elan.”

Knevel & Van den Brink heeft ongeveer 500.000 kijkers. Pauw & Witteman had minstens het dubbele. Speelde dat een rol bij de beslissing? Klein:

“We willen wel relevant zijn op dat tijdstip; de NPO wil een substantieel deel van de samenleving bereiken. Dan is 500.000 inderdaad te mager.”

‘Gewichtige oom met getalenteerd neefje’

Tv-recensent Hans Beerekamp speculeerde deze week in NRC Handelsblad al over het eind van de talkshow:

“In 2007 mocht de EO de zomervakantie van Pauw & Witteman vullen, ook al om te voldoen aan de roep om een rechtser geluid bij de publieke omroep. Dit jaar kwam er ook de winterstop bij voor Andries en Tijs. Maar de komende kerstvakantie en wintersportperiode mag Jinek (KRO) het gat op rechts vullen. De kans is groot dat zij ook wel haar zomervakantie beschikbaar wil stellen.”

Met de gastenkeuze was weinig mis, zegt Beerekamp. Volgens hem zijn beide presentatoren gegroeid naar minder gereformeerdheid, en dat geldt in hogere mate voor hun redactie.

“De keuze van de gasten was niet slechter dan bij Pauw & Witteman. Regelmatig zaten er experts die weliswaar overal op komen draven, maar naar wie je toch altijd graag luistert: Christ Klep, Beatrice de Graaf, Martin Visser, Pieter Waterdrinker, Antoine Bodar, Maarten van Rossem.”

Andries Knevel en Tijs van den Brink.

Andries Knevel en Tijs van den Brink. Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel

Maar het grootste probleem bleef de toon, de krampachtigheid van de presentatie, het gebrek aan wereldwijsheid.

“Er wordt schooljongensachtig opgekeken tegen ‘de misschien wel beste scheidsrechter van de wereld’ Björn Kuipers. Het live laten inspreken van een tekst bij een fragment uit Rail Away wordt gepresenteerd als een ware sensatie.”

Beerekamp vond de laatste weken van Knevel & Van den Brink dan ook teleurstellend.

“Het dieptepunt van vooral willen laten weten dat je er ook bij hoort, was vorige week het in ontvangst nemen van een emmer ijswater voor het goede doel, samen met Jörgen Raymann. (…) Knevel bleef de gewichtige oom die op verjaardagen wil laten zien hoe vlot hij is, Van den Brink het getalenteerde neefje dat in zijn schaduw mee mag doen, mits hij niet te veel praatjes heeft.”

De Ice Bucket Challenge van Andries Knevel en Tijs van den Brink (vanaf 15.20):