Elvis K. krijgt levenslang voor moord op Wiels

Bewaking bij de rechtbank.
Bewaking bij de rechtbank. Foto ANP

Schutter Elvis K. heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen voor de moord op Helmin Wiels en op twee andere mannen op Curaçao. Dat meldt NRC-journalist Marcel Haenen vanmiddag op Twitter.

De rechter noemde K. ‘meedogenloos en gewetenloos en zonder meer in staat tot moorden’, aldus Haenen:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Wegens het vermoorden van politicus Helmin Wiels en twee andere mannen op Curaçao is Elvis K. door rechtbank veroordeeld tot levenslang.
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Gerecht Curaçao noemt moordenaar Wiels meedogenloos, gewetenloos en zonder meer in staat tot meer moorden. Verdient dus maximale straf.

Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao deed vandaag uitspraak in de zaak Magnus. In die zaak werden in totaal drie mannen onder meer verdacht van betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels. Tegen de 37-jarige Elvis K. werd begin deze maand al een levenslange celstraf geëist wegens de moord op Wiels. De 54-jarige Wiels, volksvertegenwoordiger en leider van de politieke partij Pueblo Soberano, werd op 5 mei 2013 op een lokaal strand doodgeschoten.

Volgens officier van justitie Gert Rip is K. een gewetenloze huurmoordenaar die ook nog twee andere mannen op het eiland heeft doodgeschoten, en zonder meer in staat om opnieuw een moord te plegen. De maatschappij moet daarom tegen de verdachte worden beschermd door hem levenslang op te leggen.

Twee andere verdachten vrijgesproken

De andere twee verdachten zijn vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moord op Wiels, omdat het Gerecht de belastende verklaring van de veroordeelde E.R.K. onvoldoende betrouwbaar acht. De officier van justitie en de verdachten hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Nog niet duidelijk wie de opdracht voor de moord gaf

De rechtbank in Willemstad vindt het bewijs tegen K. wettelijk en overtuigend. K., afkomstig uit Koraal Specht, haalde vorig jaar tien keer de trekker over op het strand van Marie Pampoen, waardoor Wiels direct overleed.

K. pleegde de moord in opdracht, maar van wie werd tijdens de rechtszaak niet duidelijk. Het onderzoek daarnaar loopt nog. Ex-minister van Financiën George Jamaloodin werd daarvoor aangehouden, maar mag een eventuele rechtszaak in vrijheid afwachten. Ook zijn halfbroer, loterijkoning Robbie Dos Santos, werd kort vastgehouden.