Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Tentamens? Smartwatches moeten thuisblijven

Vroeger zaten spiekbriefjes heimelijk verborgen in je schoen. Tijdens het tentamen even naar de wc, beetje lezen en het beantwoorden van de vragen ging opeens makkelijker. Maar met smartwatches kunnen studenten de antwoorden op hun pols dragen. En dat is toch wel te makkelijk, concludeert de Hogeschool Rotterdam. Daarom worden smartwatches geweerd uit tentamenzalen, schrijft De Telegraaf.

Het is een onmogelijke taak voor de surveillanten om de apparaatjes van bijvoorbeeld Samsung te onderscheiden van een normaal horloge, zegt een woordvoerder van de hogeschool in de krant. Studenten zouden de maatregel zelf hebben geadviseerd.

Het is niet duidelijk of er nog meer onderwijsinstellingen zijn die dit soort draagbare technologie weren. Zuyd Hoogeschool in Limburg denkt volgens De Telegraaf na over een totaalverbod op horloges waarmee je kan internetten.

Deze pinautomaat wordt mogelijk gemaakt door de gemeente

Terwijl banken nog steeds miljardenwinsten boeken en in dure kantoren aan de Amsterdamse Zuidas zitten, vindt de gemeente Ubbergen het nodig subsidie te verstrekken aan een bank. De Regiobank ontvang tienduizend euro uit het gemeentelijke potje voor leefbaarheid van dorpen en ouderenvoorziening om een pinautomaat in het dorp te financieren. Dat schrijft de Volkskrant.

Grote banken halen hun pinautomaten weg uit dorpen. Van 2008 tot en met vorig jaar daalde het aantal pinautomaten in Nederland met 13 procent, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. De Regiobank, onderdeel van het genationaliseerde SNS Reaal, wil de leemte opvullen die Rabobank, ING en ABN Amro in de provincie achterlaten. Maar een pinautomaat exploiteren kost volgens de Volkskrant zo’n zevenhonderd euro per maand. Gemeentebesturen moeten de helft van die kosten ophoesten, volgens de bank .

Gemeenten zijn kritisch op het plan. Onno Hoes, burgemeester van Maastricht en tevens voorzitter van de Vereniging van Limburgse Gemeenten, vindt het raar als banken zich terugtrekken en zeggen dat de gemeenschap zelf maar moet betalen voor een pinautomaat.

De brillen naar de beurs

Met een aanschaf van een bril in een gemiddelde Nederlandse winkelstraat draag je binnenkort niet meer bij aan de winst van investeringsmaatschappij HAL, maar van een beursgenoteerde onderneming. HAL brengt GrandVision naar de beurs. Dat betekent dat opticienketens Pearle, EyeWish Groeneveld en Het Huis straks onderdeel uitmaken van een beursgenoteerde onderneming. Dat schrijft het Financieele Dagblad, eveneens in handen van HAL, vandaag.

De beursgang zal naar verwachting circa 1,35 miljard euro opleveren. HAL wil ongeveer een kwart van de aandelen van het bedrijf verkopen. De rest blijft in eigen bezit.

In het buitenland is GrandVision groter dan in Nederland, schrijft het FD. Slechts 500 van de 4900 winkels zijn Nederlands. In Colombia, het VK en Duitsland heeft GrandVision, na het Italiaanse Luxottica ’s wereld grootste brillenketen, winkels. Volgens het FD zullen klanten weinig merken van de beursgang.

    • Melle Garschagen