Dit is de koudste augustus in 20 jaar

Ook op de laatste dag van Lowlands was het weer niet best.
Ook op de laatste dag van Lowlands was het weer niet best. Foto ANP/Paul Bergen

Met een gemiddelde temperatuur van 16,1 graden is augustus 2014 de koudste augustusmaand in meer dan twintig jaar. Daarmee is de zomer zeer wisselvallig verlopen. Volgens het KNMI komen dergelijke tegenstellingen niet vaak voor.

Juni was juist een warme maand (17,4 graden, waar dat normaal 17 is), en juli volgens het meteorologisch instituut zeer warm: 19,4 graden. Zeker in het noorden lagen de temperaturen op een ‘opmerkelijk’ hoog niveau. In Hoek van Holland werd op 19 juli de hoogste temperatuur gemeten: 36,5 graden.

Augustus is dan weer gekenmerkt door een reeks zeer koele dagen waardoor het gemiddelde op 16,1 graden uitkwam. In die maand viel ook de meeste neerslag: 125 millimeter regen waar dat normaal 78 millimeter is. In totaal telde het KNMI in de drie zomermaanden elf dagen met zware regenval, waarbij meer dan 50 millimeter neerslag werd gemeten.

Ondanks het kille einde van deze zomer waren er wel meer zonne-uren: 645 uren tegen 608 normaal. Aan zee scheen de zon gemiddeld 710 uur, in Limburg slechts 590 uur.