Deze week 500 nieuwe ebola-patiënten - grootste stijging tot nu toe

De sloppenwijk West Point in Monrovia (Liberia) is afgegrendeld door de overheid om verspreiding van ebola te proberen te voorkomen. De wijk is afhankelijk nu van voedselhulp.

Nog niet eerder kwamen er zoveel ebola-patiënten bij als in de afgelopen week. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag bekendgemaakt, schrijft persbureau AP. Het is volgens de WHO een teken dat de crisis erger wordt.

Update 14.56 uur - Het ebolavirus heeft ook in Senegal toegeslagen. Artsen hebben vastgesteld dat een Guinese jongeman die in Senegal verblijft het dodelijke virus onder de leden heeft, heeft minister van volksgezondheid Awa Marie Coll Seck vanmiddag bekendgemaakt.

Deze week heeft de WHO zo’n 500 gevallen geregistreerd. Dit is verreweg het hoogste aantal sinds de uitbraak. De meeste patiënten komen uit Liberia. De WHO schrijft verder:

“Er zijn serieuze problemen met de manier waarop patiënten worden geregistreerd, men besmetting probeert te voorkomen en het overzicht bewaakt.”

Kans op 20.000 besmettingen

Gisteren liet de organisatie al weten dat de ebola-uitbraak in West-Afrika snel in aantallen toeneemt en uiteindelijk 20.000 mensen kan besmetten. In totaal zijn er van de 3.000 (bekende) besmettingsgevallen 1.500 mensen overleden in Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone.

Twitter avatar WHO WHO This #Ebola outbreak is fast-moving w/ unprecedented dimensions. WHO roadmap aims to be flexible enough to accommodate rapid changes & needs

De gezondheidsorganisatie houdt er rekening mee dat het daadwerkelijke aantal een stuk hoger ligt. De organisatie gaat er vanuit dat een aanzienlijk gedeelte van de besmette mensen zich niet heeft gemeld. Vaak worden ze beschermd door familieleden, bang om ze over te dragen aan medisch personeel.

Klik op de getroffen landen in de kaart voor slachtoffers per land. Cijfers zijn afkomstig van de WHO en bijgewerkt tot 26 augustus. Het recente geval in in Senegal is nog niet in de kaart opgenomen.

Mogelijk Belg besmet met ebola

Vanochtend is een Belgische medewerker van Artsen zonder Grenzen in Brussel in quarantaine geplaatst, omdat hij mogelijk besmet is met ebola. De man was onlangs als hulpverlener in West-Afrika actief. De kans dat hij daadwerkelijk besmet is lijkt klein.