De Schilderswijk is nu ‘verlost’ van radicalen

Veel jihadisten komen uit Den Haag. Twee van hen zijn gisteren opgepakt.

Met een sigaret in de ene hand en een trekker in de andere wast hij de ramen van zijn slijterij aan de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. Geërgerd wijst de Iraakse eigenaar van de zaak naar de barsten in de ruiten. Dat is vorige maand gebeurd toen een IS-demonstratie door de straat trok, vertelt hij. Mannen gooiden stenen naar zijn slijterij, een andere drankwinkel en een café. „Die moslims zijn tegen alcohol, hè.”

Twee Haagse mannen met een prominente rol in de IS-demonstratie van juli zijn gisteren aangehouden op verdenking van het ronselen voor de jihad. Met hulp van de Duitse autoriteiten zijn in het zuiden van Duitsland de 32-jarige Azzedine C. (alias Abou Moussa) en zijn 24-jarige vrouw uit Den Haag gearresteerd. Een dag eerder zou de politie de 24-jarige medeverdachte Rudolph H. (alias Abu Suhayb) in Den Haag hebben aangehouden. Ook doorzocht de politie vier woningen.

Antisemitische leuzen

Het OM verdenkt de mannen van „het ronselen voor de gewapende terroristische strijd in Syrië en/of Irak en het samenspannen dan wel voorbereiden voor moord/doodslag met een terroristisch oogmerk”. De vrouw en de twee worden verdacht van opruiing en haatzaaien via sociale media en nieuwssites, met als doel anderen aan te zetten tot terrorisme. Zo werden bij de IS-demonstratie antisemitische leuzen geroepen.

De politie heeft nu in totaal negen arrestaties verricht in het onderzoek naar jihadgangers dat in april vorig jaar is begonnen. Daarbij zijn politie, OM, gemeenten, AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid betrokken. Zo werd in juni een 18-jarige Hagenaar aangehouden, ook op verdenking van rekrutering voor de strijd in Syrië. Vijf verdachten zitten nog vast, het OM sluit meer aanhoudingen niet uit.

De arrestaties vestigen de aandacht automatisch opnieuw op de Schilderswijk, die deze zomer door demonstranten van streng islamitisch tot extreem-rechts als podium werd gebruikt. Maar hoe erg is het nu eigenlijk met de radicalisering in de migrantenwijk?

Iedereen ‘is aardig’

De Schilderswijk snakte ernaar om verlost te worden van deze lieden, zei burgemeester Van Aartsen gisteren op het Haagse stadhuis over de aanhoudingen. „90 procent van de mensen uit de wijk probeert gewoon iets van zijn leven te maken.” Van Aartsen stelde dat maar een klein deel van de inwoners voor overlast zorgt, of criminaliteit. „En een nóg kleiner deel veroorzaakt ernstige problemen.”

Dat klopt, zeggen bewoners uit de Haagse wijk. Een Nederlandse man die op een plastic stoeltje voor een snackbar aan de Hoefkade zit, vertelt dat iedereen in de buurt „erg aardig” is. Hij is in de jaren vijftig geboren in de Schilderswijk en nooit weggegaan. „Er zijn steeds meer allochtonen bijgekomen. Ik heb met iedereen goed contact.” De man weet dat maar een heel kleine groep in de Schilderwijk ongewenst gedrag vertoont. Hij gokt op 70 jongeren. „En de wijk is groot hè.”

Een 73-jarige Nederlandse man die aan de andere kant van de Schilderswijk zijn hondje uitlaat is minder positief. Van radicaliserende moslims merkt hij niets, wel van criminele jongeren. Zijn Mercedes uit de jaren negentig is een vast doelwit. De ruiten zijn meerdere malen ingetikt, de zijkanten van de auto zijn bekrast. Hij voelt zich onveilig. Uit voorzorg laat hij zijn portemonnee thuis als hij de hond uit laat. En hij heeft in de elektriciteitskast van zijn portiekwoning een mes verstopt, vertelt hij. „Als ze me willen beroven, dan prik ik ze.”

De man voor de snackbar zegt dat een aantal Marokkaanse gezinnen hun zonen hebben hebben aangesproken op ongewenst gedrag. „Want dat wordt echt niet getolereerd, hoor.” Van Aartsen zei gisteren dan ook stellig dat de bewoners van de Schilderswijk erg blij zijn dat de drie verdachten zijn aangehouden. „We hebben de kern te pakken. Dat heeft ook weer effect op lieden die daar om heen zwierven.”

De Haagse politie kreeg vorig jaar vijf aangiftes binnen van Marokkaanse gezinnen die zich zorgen maakten over hun geronselde kinderen, vertelde Van Aartsen. Sommigen zijn afgereisd naar oorlogsgebieden. Over de aangiftes van dit jaar wil de politie nog niets zeggen.

De burgemeester schreef vorige maand in zijn brief aan de Haagse raad dat 33 van de 100 tot 200 Nederlandse jihadstrijders in Syrië en Irak uit Den Haag komen. 7 van de 14 Nederlanders van wie zeker is dat ze zijn omgekomen zijn Haagse strijders. De AIVD stelt dat tientallen jihadisten intussen zijn teruggekeerd. Dat is gevaarlijk omdat ze aanslagen kunnen plegen, zegt de inlichtingendienst.

Lankmoedig optreden

Van Aartsen kwam bij de bekendmaking van de aanhoudingen ook terug op de kritiek voor zijn vermeende lankmoedig optreden bij de demonstraties. „In de afgelopen maanden heb ik in het belang van dit onderzoek, mede op verzoek van het OM, steeds voorrang gegeven aan het onderzoek boven andere belangen. Ik deed dat in de diepe overtuiging dat het belang van het onderzoek ook in het belang van de staat en van de stad was.”

De meerderheid van de Schilderswijk laat het onverschillig. „De kinderen zeggen wel eens iets, maar van de ouders horen we nooit wat. Ze hebben geen mening”, zegt een medewerker van een buurthuis waar dagelijks jongeren voor de zomerschool komen. Een Aziatische man die verderop zijn parkiet in kooi op het dak van een auto heeft gezet – om hem uit te laten – weet niets van extremisme. Volgens hem zijn „niet de bewoners, maar de ‘polities’ de baas hier.”