Opinie

De beste zomertelevisie van juli en augustus

Traditioneel had het in de maanden juli en augustus niet zo veel zin om de appels en peren van het televisieaanbod te vergelijken. De meeste tv-makers en kijkers waren toch met vakantie en de achterblijvers werden bezig gehouden met een dieet van sport, buitenlandse detectiveseries en herhalingen.

Grosso modo is dat nog steeds het geval, maar er valt ook een voorzichtige tegenbeweging te constateren. We doen dus toch een top-5, al was de spoeling dun en heb ik niet alles dat in mijn vakantie te zien was al kunnen inhalen.

Ideaal pretentieloos zomerprogramma is de dagelijkse, maar weken eerder ingeblikte quiz De Slimste Mens (NCRV), al blijft het Belgische origineel stukken beter. Daarom net geen notering in deze lijst. Dat geldt ook voor Coen Verbraaks interviewserie Kijken in de Ziel: Journalisten (NTR), misschien wel omdat ik per definitie kritischer ben als de educatie mijn eigen werkterrein betreft.

5 Linda’s Zomerweek (RTL4).

Je moest er voor in de stemming zijn en ook dit programma werd gehandicapt door het twee maanden eerder opnemen. Maar ik neem mijn hoed af voor Linda de Mol, die zich het talkshowgenre snel eigen maakt. In buitengewoon ontspannen sfeer en na zeer gedegen research, worden twee BN’ers bijna twee uur lang doorgezaagd over hun werk en vooral hun privéleven. Het format werkt zo goed dat je stiekem gaat hopen op iets minder voor de hand liggende gasten. Maar zelfs Jan Smit hoorde ik nieuwe dingen vertellen. Beste gast: Loes Luca met haar bitterzoete zelfspot.

4 De Avondetappe (NOS).

Ander voorbeeld van lome tele- visie met een glaasje wijn in de- hand. Oude rot Mart Smeets mag hier nooit mee ophouden. Slim gekozen toeristische locaties en welbespraakte (mannelijke) gasten met liefde voor de Ronde van Frankrijk.

3 Herinnering aan een Trieste Dageraad (NCRV).

Uitgebeende documentaire van Ramón Gieling over rouwen. Omineuze wolkenluchten boven Wieringen, zwijgzame nabestaanden zeggen precies wat nodig is om hun verdriet te begrijpen.

2 Zomergasten (VPRO).

Wilfried de Jong was in zijn twee- de seizoen iets meer bevangen en soms zichtbaar geïntimideerd door andermans kennis. Toch waren de college gevende Reinbert de Leeuw, Ionica Smeets en David Van Reybrouck de beste gasten.

1 Oudtopia (VPRO).

In de proeftuin TVLab gepresen- teerde reality over de maand in een verzorgingshuis van jonge makers Nicolaas Veul en Tim den Besten laat zien wat er ontbreekt in andere programma’s over ouderen: authenticiteit, oprechte belangstelling en eerlijkheid in het benoemen van de eigen angst voor ouderdom en verval.

Met een kleine camera filmden de twee elkaar en hun „nieuwe opa’s en oma’s” om beurten. Het doet denken aan het begin van de VPRO-school van direct cinema, maar in dit geval wel met iets minder dedain voor „gewone mensen”.