Componist, festivaldirecteur en ontwerpcollectief krijgen prijs

Jeffrey Meulman, Studio Moniker en Willem Jeths hebben dit jaar de Amsterdamprijzen voor de Kunst gewonnen. De belangrijkste kunstprijzen van de stad werden gisteren uitgereikt.

De winnaars: Willem Jeths (links), de 3 leden vanStudio Moniker enJeffrey Meulman
De winnaars: Willem Jeths (links), de 3 leden vanStudio Moniker enJeffrey Meulman Foto Olivier Middendorp

Een componist, een festivaldirecteur en een interactief vormgeverscollectief hebben dit jaar de Amsterdamprijzen voor de Kunst gewonnen. De prijzen in drie categorieën, elk met een geldbedrag van 35.000 euro en een beeld van Frederik Roijé, werden gisteren door juryvoorzitter Clairy Polak en cultuurwethouder Kajsa Ollongren (D66) uitgereikt in de Tolhuistuin in Amsterdam.

De Stimuleringsprijs gaat naar het interactieve ontwerpcollectief Studio Moniker „Ze bedenken speelse en inventieve concepten die bijdragen aan de betrokkenheid van een breed publiek bij kunst”, aldus de jury. Jonathan Puckey van Moniker is blij verrast. „Meestal sturen wij ons werk vanuit de studio met een druk op de knop de wereld in. We weten dat er enthousiasme voor bestaat, maar ons publiek is niet zo zichtbaar. Nu was de waardering echt voelbaar. Van virtueel werd die opeens reëel.” Online-vormgeving is nog maar een jonge branche, zegt Puckey, dus de erkenning is even onverwacht als welkom. „Het is mooi om te merken dat hier animo voor is. En goed dat onze sector volwassen begint te worden.”

Jeffrey Meulman, directeur van het Nederlands Theaterfestival en oprichter/directeur van het Amsterdam Fringe Festival kreeg de prijs voor Beste culturele prestatie. Hij werd door de jury geprezen, omdat hij met zijn team „ondanks de crisis en de relatief beperkte middelen, het Theaterfestival heeft vernieuwd en sterker gemaakt, en daarmee in hoge mate heeft bijgedragen aan zichtbaarheid, aanzien en verandering binnen de theatersector.”

Meulman was „totaal overdonderd”, zei hij in een geëmotioneerd dankwoord. Als festivaldirecteur dacht hij geen enkele kans te maken op de kunstenaarsprijs. „Ik zorg het liefst dat anderen prijzen winnen.” Gevraagd naar zijn inzet voor de kunstsector zei Meulman: „Naast mijn geliefden, zijn het kunstenaars die deze wereld mooier maken.”

De prijs voor Bewezen kwaliteit ging naar componist Willem Jeths, volgens de jury „een uitermate begaafd toonmeester met een kleurrijk, veelzijdig en toegankelijk eigen idioom en een grote en hoorbare kennis van tradities en culturen.” Jeths zag de prijs als een opsteker voor nieuw gecomponeerde muziek. „Nederlandse componisten zitten een beetje in het verdomhoekje. Het is tijd dat daar verandering in komt, en deze prijs helpt.” Geen van de winnaars durfde al te speculeren over een bestemming voor het prijzengeld. Jeths: „Dat is de goden verzoeken.”

Andere genomineerden waren Kunstverein, Nicole Beutler, Trouw/De Verdieping, Silbersee, Jan van Toorn en Kees de Koning. Ook zij werden uitbundig geprezen voor hun „onmisbare bijdrage aan het creatieve klimaat van Amsterdam.”