Betrokken landen ramp MH17 gaan samenwerken in onderzoek

Onderzoekers inspecteren het gebied waar brokstukken van vlucht MH17 liggen.
Onderzoekers inspecteren het gebied waar brokstukken van vlucht MH17 liggen. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Nederland, België, Australië, Oekraïne en Maleisië gaan nauwer samenwerken bij het strafrechtelijke onderzoek rond de MH17. Daarvoor is op 7 augustus een overeenkomst getekend, zo heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt. Nederland leidt het team.

De overeenkomst moet erin voorzien dat opsporingsambtenaren op elkaars grondgebied onderzoek kunnen verrichten zonder dat daartoe eerst vaak tijdrovende verzoeken voor moeten worden ingediend. Ook kan er daardoor kennis over bewijsmateriaal met elkaar worden gedeeld. De landen krijgen hierbij ondersteuning van Eurojust, het Europese orgaan voor justitiële samenwerking.

Wel blijven de landen die informatie inbrengen zelf de baas over de gegevens, zo schrijft de NOS. Dat betekent dat ze een ‘veto’ mogen uitspreken over het wel of niet openbaar maken van die gegevens. Het zou een veelvoorkomende werkwijze zijn bij internationale onderzoeken waarbij ook informatie van inlichtingendiensten wordt gebruikt.

Waarom dit akkoord nu pas is gepubliceerd, is onduidelijk.

Al langer strafrechtelijke onderzoeken

In Nederland, België, Maleisië, Australië en Oekraïne lopen al strafrechtelijke onderzoeken naar de vliegramp. Vanuit Nederland zijn onderzoekers en een officier van justitie aanwezig in Oekraïne.

Bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne zijn in totaal 298 mensen om het leven gekomen, onder wie 196 Nederlanders.

Deze week tien slachtoffers geïdentificeerd

Verder heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag bekendgemaakt dat er deze week tien slachtoffers van de rampvlucht zijn geïdentificeerd. Vijf hebben de Nederlandse nationaliteit. Dit brengt het totale aantal geïdentificeerde slachtoffers op 183.