Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Belgische arts blijkt niet besmet met ebola

Een veiligheidsmedewerker controleert de lichaamstemperatuur van passanten bij de haven van Monrovia.
Een veiligheidsmedewerker controleert de lichaamstemperatuur van passanten bij de haven van Monrovia. Foto AFP / Dominique Faget

De Belgische medewerker van Artsen zonder Grenzen die in Brussel in quarantaine was geplaatst wegens een mogelijke ebola-besmetting, blijkt niet besmet met het virus. Dat blijkt uit een bloedtest, schrijft de Standaard vanavond.

Gistermiddag was de medewerker een opleiding voor Artsen Zonder Grenzen aan het geven in Brussel toen hij ziek werd. Omdat hij recentelijk aan het werk was in West-Afrika om ebolapatiënten te behandelen, werd hij onmiddellijk overgebracht naar een ziekenhuis in Brussel. Uit voorzorg werd de arts in quarantaine geplaatst, al werd de kans zeer klein geacht dat hij daadwerkelijk besmet zou zijn met ebola.

Het aantal ebolagevallen dat nu bekend is bij de WHO:

Klik op de getroffen landen in de kaart voor slachtoffers per land. Cijfers zijn afkomstig van de WHO en bijgewerkt tot 26 augustus. Het recente geval in Senegal is nog niet in de kaart opgenomen.

De huidige epidemie heeft het leven gekost aan meer dan vijftienhonderd mensen. Alle slachtoffers liepen de ziekte op in West-Afrika.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het virus veel meer slachtoffers gaat maken. De VN-instelling vreest dat mogelijk meer dan twintigduizend mensen met de dodelijke ziekte besmet zullen raken. Dat betekent niet dat de WHO ook werkelijk twintigduizend besmettingen verwacht, benadrukt assistent-directeur Bruce Aylward.