Al die onbeschaafdheid op internet beu? Stop dan met clicken

Clicks, click, clicks. Daar draait het om bij menig website. Hele teams wijden zich aan de zoektocht naar de meest ‘clickable’ kop. Opmerkelijk nieuws doet het goed. En tegelijk maken mensen zich druk over de onbeschoftheid online. De twee hangen samen, zegt de Amerikaanse columniste Sally Kohn. Haar oproep: click responsibly.

Clicks, click, clicks. Daar draait het om bij menig website. Hele teams wijden zich aan de zoektocht naar de meest ‘clickable’ kop. Opmerkelijk nieuws doet het goed. Of wat er ook te melden valt over beroemdheden. Nog beter: opmerkelijk ‘nieuws’ over een beroemdheid. En tegelijk maken mensen zich druk over de onbeschoftheid online. De twee hangen samen, zegt de Amerikaanse columniste Sally Kohn. Haar oproep: click responsibly.

Clicken is een publieke handeling, vindt Kohn. Als je in je pyjama iets op Twitter zet of blogt, is dat tegenwoordig geen privézaak meer.

“Het is niet meer zo dat een paar machtige mensen de media controleren en dat de rest passieve ontvangers zijn. Wij zijn in toenemende mate zelf de media.”

Gebruikers van sociale media zijn de nieuwe redacteuren. Zij beslissen wat aandacht krijgt.

“Dat is hoe de media nu werken. Er zijn allemaal verborgen algoritmes die bepalen waar jij meer van ziet en waar we allemaal meer van te zien krijgen, gebaseerd op waar je op clickt. En dat heeft invloed op onze hele cultuur.”

Het steeds schreeuweriger medialandschap zet aan tot steeds harder geschreeuw om gehoord te worden, vindt Kohn. “Die tirannie der luidruchtigen moedigt de tirannie van de schofterigen aan.” Maar ze heeft een oplossing, die ze presenteerde tijdens een TED-talk.

Sally Kohn is vaak te zien op televisie in de Verenigde Staten. Op CNN, maar ook op op het rechtse televisienetwerk Fox News. “Hoe beter ik mijn werk doe, hoe meer mensen mij haten”, zei ze eerder al tegenover een TED-publiek. “I’m a progressive, lesbian talking head on Fox News”, zegt ze in onderstaande TED-talk.