‘Opname terminale patiënten in laatste levensfase vaak onnodig’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het opnemen van terminale patiënten in hun laatste levensfase is vaak onnodig. Dat schrijft dagblad Trouw vanochtend op basis van een onderzoek van gezondheidswetenschapper Ria de Korte-Verhoef. Volgens de wetenschapper wordt de patiënt vaak onnodig naar het ziekenhuis gestuurd vanwege “de complexe situatie waarin de huisarts moet handelen”.

Ongeveer de helft van de mensen die na een lang ziektebed overlijden, belandt vlak voor het einde van hun leven in het ziekenhuis, stelt De Korte-Verhoef. Eenderde sterft daar ook. Meestal gaat het om een korte opname, in 40 procent van de gevallen gaat het om een opname die langer dan een week duurt. Vaak worden ze opgenomen bij benauwdheid, misselijkheid, braken, darmproblemen en pijn op de borst.

Meer anticiperen

In het ziekenhuis krijgen ze vervolgens nieuwe medicijnen of een infuus toegediend. Iets wat een huisarts thuis ook kan doen, aldus De Korte-Verhoef. Volgens haar komen deze patiënten uiteindelijk in het ziekenhuis terecht omdat de patiënten en de naasten denken dat dat de enige plek is waar kans is op een goede behandeling. Ook wordt er soms buiten de huisarts om een opname geregeld.

Volgens De Korte-Verhoef zou een huisarts veel meer moeten anticiperen. Een huisarts moet volgens haar al in een vroeg stadium in gesprek gaan met de patiënt en de naasten over het verloop van de ziekte, de te verwachten klachten en hoe de patiënt thuis kan worden behandeld.

De Korte-Verhoef promoveert volgende week met dit onderzoek aan het VU medisch centrum in Amsterdam.