Akkoord begroting 2015: we gaan er een klein beetje op vooruit

Het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn eruit. Ze hebben een akkoord gesloten over de begroting voor 2015.

Dat maakte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) gisteren bekend. Volgens Dijsselbloem gaat de burger er een klein beetje op vooruit. „Het koopkrachtbeeld is een heel voorzichtig plusje.” Maar, zo zegt Dijsselbloem, 2015 wordt niet makkelijk: „Het wordt echt nog een lastig jaar.”

De onderhandelingen gingen elf dagen geleden van start. Het kabinet doet zaken met de drie oppositiepartijen om verzekerd te zijn van hun steun in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben.

De volledige plannen voor volgend jaar worden pas officieel openbaar gemaakt op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september. Maar de volgende punten uit het akkoord zijn eerder al uitgelekt:

Met een lastenverlichting van rond de 500 miljoen euro wil het kabinet de werkgelegenheid stimuleren. Het geld wordt ingezet om de tarieven van de eerste schijf van de inkomstenbelasting te verlagen, waardoor iedereen die inkomstenbelasting betaalt hiervan profiteert. Door de lastenverlichting over alle belastingbetalers te verdelen vermijden de partijen een ideologische strijd. Deze maatregel komt bovenop een reeks eerder aangekondigde belastingverlichtingen van 500 miljoen euro voor midden- en hoge inkomens.

Het kabinet trekt volgend jaar 375 miljoen euro extra uit voor ontwikkelingssamenwerking. Dat geld is bestemd voor opvang van vluchtelingen in de regio en voor noodhulp.

Defensie krijgt volgend jaar 50 miljoen extra. In de jaren daarna stijgt dat bedrag naar jaarlijks 100 miljoen euro.

Het kabinet heeft 360 miljoen euro uitgetrokken voor 2015 om de versobering van de langdurige zorg te verzachten.

Het kabinet verwacht dat de premie voor ziektekosten volgend jaar omhoog gaat met 10 euro per maand. Maar de premie voor de algemene wet bijzondere ziektekosten – kortweg de AWBZ – gaat omlaag.

    • NRC