Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

‘Hamer voorzitter van SER’

Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer (PvdA) is de belangrijkste kandidaat om te worden voorgedragen als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat bevestigen Haagse bronnen. Hamer, sinds 1998 Kamerlid, wordt dan de opvolger van Wiebe Draijer, die sinds 1 juli bestuurder is van de Rabobank.

De SER, waarin werkgevers, vakbonden en onafhankelijke Kroonleden zitten, adviseert de regering over sociaal-economische onderwerpen. Al snel na de aankondiging van Draijers vertrek had minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) aan de werkgevers en werknemers laten weten dat de nieuwe voorzitter een vrouw moest zijn.

Asscher zal namens het kabinet de SER-voorzitter voordragen bij de koning, waarmee de benoeming een feit wordt – na een selectieprocedure in overleg met sociale partners. Een woordvoerder van Asscher zegt dat „de procedure in de eindfase zit”. Volgens een betrokkene worden er „afrondende gesprekken” gevoerd met andere kandidaten, maar zoals het er nu uitziet, eindigt Hamer als nummer één.