VN-militairen gevangengenomen door militie in Syrië

Ban Ki-moon heeft bevestigd dat 43 vredesmilitairen in Syrië door militanten gevangen zijn genomen. Het gaat om blauwhelmen van de UNDOF-missie op de Golanhoogte waaraan ook Nederland deelneemt.

ANP-EPA / Atef Safadi

Ban Ki-moon heeft bevestigd dat 43 vredesmilitairen uit Fiji in Syrië door militanten gevangen zijn genomen. Het gaat om blauwhelmen van de UNDOF-missie op de Golanhoogte waaraan ook Nederland deelneemt.

Volgens een verklaring van de VN vond het incident vanochtend vroeg plaats op het Syrische deel van de Golanhoogten waar steeds heviger wordt gevochten. Nog 81 blauwhelmen uit de Filippijnen zouden klem zitten tussen de strijdende partijen.

UNDOF

De militairen maken deel uit van de missie UNDOF waar zes landen troepen aan afstaan, onder wie Nederland. Ook Fiji, India, Ierland, Filippijnen en Nepal maken deel uit van de missie. Volgens het meest recente UNDOF-bulletin heeft Nederland twee stafleden afgevaardigd.

De VN-troepen zijn sinds 1974 op de Golanhoogten gestationeerd om de vrede tussen Syrië en Israël te bewaren nadat beide landen akkoord gingen met terugtrekking van hun troepen. Onduidelijk is welke partijen precies betrokken zijn bij de gevechten waarbij de vredesmilitairen gevangen zijn genomen, noch welke groepering specifiek de militairen in handen heeft.

Jabhat al-Nusra

Reuters meldt dat het gaat om gebied dat door Israël bezet is en het Syrische leger in gevecht was met “militanten”. De onrust zou sinds gisteren verder zijn opgelaaid. Op de Golanhoogten heeft onder meer het aan Al-Qaeda gelieerde Jabhat al-Nusra de strijd aangebonden met het Syrische leger.

Syrië voerde deze week luchtaanvallen uit op rebellen in het gebied en de opstandelingen namen een grenspost over. Ook belandden raketten uit Syrië in het gedemilitariseerde gebied.