Vijftien burgers gedood in Oost-Oekraïne - VN-Veiligheidsraad bijeen

Militairen zitten op een gewapend voertuig bij Krasnodarovka in de regio Rostov.
Militairen zitten op een gewapend voertuig bij Krasnodarovka in de regio Rostov. Reuters / Maria Tsvetkova

Bij bombardementen in Oost-Oekraïne zijn vijftien burgers omgekomen. Dat meldt persbureau AFP. Wereldleiders reageren intussen verontrust op berichten over Russische troepen in het gebied. De VN-Veiligheidsraad komt vanavond in een spoedzitting bijeen.

De VN-Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen in Litouwen. Secretaris-generaal Ban Ki-moon zegt gealarmeerd te zijn door berichten dat de gevechten in Oekraïne zich verder naar het zuiden verplaatsen. Als dat echt zo is, betekent dat volgens hem een “gevaarlijke escalatie” van het conflict.

Ook NAVO komt bij elkaar

De NAVO houdt aanstaande vrijdag een spoedbijeenkomst om de situatie in Oekraïne te bespreken, zo meldt persbureau Reuters. De bijeenkomst wordt gehouden op verzoek van Oekraïne (geen lid van de NAVO), na de beschuldiging aan het adres van Rusland dat er Russische troepen in het zuidoosten van het land zijn. De Russische soldaten zouden daar pro-Russische separatistische rebellen steunen. Rusland ontkent dit overigens. Het ministerie van Defensie noemt de beweringen een “canard” die “niet in relatie staat tot de werkelijkheid”.

En de EU-top gaat ook over Oekraïne

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat ook de EU-top aanstaande zaterdag over de kwestie zal gaan. De EU-landen zullen de mogelijkheid van meer sancties tegen Rusland bespreken, nu er berichten zijn over een toename van het aantal Russische troepen in Oekraïne. Volgens de NAVO zijn daar op dit moment duizend soldaten. Merkel zei:

“We krijgen berichten binnen over toenemende aanwezigheid van Russische soldaten en van nieuwe onrust, en vooruitgang van de separatisten in gebieden die tot nu toe erg rustig waren. We hebben in maart dit jaar duidelijk gemaakt dat er meer sancties zouden volgen bij verdere escalatie. Dus we zullen het hier op de top over hebben, we zullen onszelf moeten afvragen hoe we zullen reageren.”

’13 augustus kwamen meer dan 100 Russische soldaten om’

Meer dan honderd Russische soldaten zijn 13 augustus omgekomen bij gevechten in Oost-Oekraïne, toen ze pro-Russische separatisten hielpen vechten tegen het Oekraïense leger. Dat zeggen twee leden van de Russische presidentiële mensenrechtenraad, meldt persbureau Reuters. De bronnen baseren zich op ooggetuigen en familieleden van de doden.

Zo’n driehonderd mensen zijn bovendien gewond geraakt op dezelfde dag, bij de stad Snizhnye in de provincie Donetsk. Een colonne vrachtwagens vol munitie zou aanhoudend zijn beschoten met Grad-raketten.

Oekraïne voert dienstplicht opnieuw in

Oekraïne gaat dit najaar opnieuw militaire dienstplicht invoeren. Dat hebben het leger en de veiligheidsraad bekendgemaakt. Er werd niet bij gezegd hoe lang dienstplichtigen moeten dienen, wel dat ze niet in het conflictgebied hoeven te vechten. De voormalige president Viktor Janoekovitsj, in februari afgezet na de protesten in onder meer Kiev, had de dienstplicht voor mannen van boven de 18 juist afgeschaft.